Diskussion:Tannhäuser

Page contents not supported in other languages.
Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Tysklands våben Denne artikel, kategori eller skabelon er en del af WikiProjekt Tyskland, et forsøg på at koordinere oprettelsen af Tysklandrelaterede artikler på Wikipedia. Hvis du er interesseret kan du redigere artiklen som denne skabelon sidder på eller besøge projektsiden, hvor du kan deltage i projektet.
B Denne artikel er blevet vurderet til Klasse B på vurderingsskalaen. Eventuelle kommentarer om vurderingen kan skrives i huskeliste-form på denne diskussionsside.
Musik Denne artikel, kategori eller skabelon er en del af WikiProjekt Musik, et forsøg på at koordinere oprettelsen af musik-relaterede artikler på Wikipedia. Hvis du er interesseret kan du redigere artiklen som denne skabelon sidder på eller besøge projektsiden, hvor du kan deltage i projektet.
B Denne artikel er blevet vurderet til Klasse B på vurderingsskalaen. Eventuelle kommentarer om vurderingen kan skrives i huskeliste-form på denne diskussionsside.

Pariserskandalen[rediger kildetekst]

Artiklen beskriver modstanden mod Tannhâuseropførelsen i Paris, som om den var motiveret af frivole, letbenede grunde. Derved stiller den sig på et forkert standpunkt - efter min mening. Men et standpunkt der har fået stor udbredelse.

Sandheden er naturligvis at skandalen og den voldsomme modstand mod opførelsen var et politisk træk for at skabe forudsætninger for en splittelse og en strid mellem Tyskland og Frankrig. Hvilket lykkedes, idet Frankrig erklærede Prøjsen krig ti år senere. Cayrouses. Cayrouses (diskussion) 11. sep. 2022, 12:41 (CEST)[svar]

Fortsættelse: Historien om Jockeyklubbens medlemmer er rigtig nok. Og den kan findes i Schepelerns operabog på dansk. Men for 130 år siden, da var den bredere politiske forklaring så velkendt og indlysende, at man ikke behøvede at fortælle den til nogen. Alle vidste at Frankrig og Prøjsen gik i krig i 1871 og at fjendskabet var bygget op i de foregående år. Men idag vil mange læsere ikke ane sammenhængen mellem Tannhäuserskandalen og krigserklæringen i -71. Pudsigt nok har jeg talt med Schepelern om dette, og han svarede: "Det er selvfølgelig helt rigtigt, hvad De siger". Og jeg kunne se på hans ansigt, at han tænkte: "Da jeg skrev min bog undlod jeg det, som jeg er næsten født med at vide, men som kun få ved idag. Cayrouses (diskussion) 11. sep. 2022, 16:58 (CEST)[svar]