Diskussion:Teselskabet i Boston

Page contents not supported in other languages.
Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Militær Denne artikel, kategori eller skabelon er en del af WikiProjekt Militær, et forsøg på at koordinere oprettelsen af militærrelaterede artikler på Wikipedia. Hvis du er interesseret kan du redigere artiklen som denne skabelon sidder på eller besøge projektsiden, hvor du kan deltage i projektet.

Hvordan skal angivelserne i kroner i tabellen tolkes? Er det efter datidens vekselkurs eller nutidens? Og er tallet herefter omregnet til nutidspriser? Det sidste tvivler jeg på, men så er det ikke så meget bevendt, da de fleste så ikke har en kinamands chance for at vurdere, hvor mange penge, der var tale om. Eksempelvis svarer 2,25 kr i 1900 til 128 kr i dag. --Heelgrasper 17. dec 2005 kl. 19:23 (CET)

Det jeg har gjordt er at finde værdien af en pund på den engelske wikipedia og så omregnet til kr. med moderne kurs. Det giver lidt en ide om hvor meget det var, men det er selvføldig ikke set i forholdt til tiden (Det har jeg også noteret under tabelen). Men hvis du kan kaste mere lys over talene skal du være mere end velkommen. Talene til grafen er hented fra bogen jeg har opgivet som kilde.
--LinuxChristian 17. dec 2005 kl. 20:15 (CET)

Problemet er, at fx vekselkursen mellem engelske pund og danske kroner har ændret sig en hel del gennem tiden – foruden selvfølgelig, at danske kroner først blev indført ca. 100 år efter begivenhederne omtalt her. Alene i 1930'erne (som er den eneste periode, jeg har nærmere kendskab til angående det emne) forandres prisen på et engelsk pund fra 17,64 kroner i oktober 1931 til 22,46 kroner i februar 1933, selvom man søgte at holde en fast kurs i forhold til pundet. Hvis det så lykkes at finde vekselkursen i 1773 bliver man nødt til at bestemme sig for, om det er mest rimeligt at bruge et britisk, amerikansk eller dansk prisindeks for at finde ud af, hvad det svarer til i nutidspenge.

Derfor er det måske mere relevant at sammenligne med, hvad taksterne før havde været, eller hvor stor beskatningen ca. var i forhold til produkternes salgspriser.

Noget helt andet er så, at det vist mere var det britiske ostindiske handelskompagnis nye monopol på tehandelen, der skabte balladen i Boston end skatterne. I det mindste så vidt jeg kan se efter at have opfrisket min viden med McKay et al: A History of Western Society og artiklen på den engelske Wikipedia.--Heelgrasper 17. dec 2005 kl. 20:46 (CET)

Begivenhed eller gruppe?[rediger kildetekst]

"Teselskabet i Boston var en gruppe af modstandere af det britiske imperium, som drillede de engelske tropper der var udstationeret i Boston, under Den amerikanske uafhængighedskrig."

Gruppen var da the Sons of Liberty og teselskabet var aktionen.. --Palnatoke 17. dec 2005 kl. 21:02 (CET)