Diskussion:Umlaut

Page contents not supported in other languages.
Fra Wikipedia, den frie encyklopædi

Er den anførte forklaring korrekt - på dansk? Er det ikke snarere en "oversættelse" af ordets betydning på engelsk? En rigtigere forklaring findes i den tyske artikel.

Ved omlyd i danske ord vil jeg forstå en vokalændring som sker ved et ords bøjning, f.eks. fader - fædre. Denne omlyd medfører i skrift/tryk ikke nogen prikker over et bogstav.

Hvad mener I andre? -- Sebastjan 13 juni 2005 kl. 13:50 (CEST)

Lad mig udtrykke det skarpere: Hvad kommer det os ved at engelsktalende har misforstået ordet Umlaut? Selve fænomenet er svært at fatte for tysk-ukyndige, og disse ser næppe at Laut betyder "lyd", og altså ikke et grafisk tegn. -- Sebastjan 13 juni 2005 kl. 14:35 (CEST)

Jeg vil lige bemærke at "Umlaut" ikke findes i RO, men det gør "Omlyd" til gengæld. Jeg vil derfor foreslå, at vi kalder artiklen det. --Maitch 13. jun 2005 kl. 14:38 (CEST)
Omlyd er lydændringen. Umlaut er prikkerne. --Palnatoke 13. jun 2005 kl. 14:43 (CEST)
Muligvis i skødesløst sprog. Men det er næppe Wikipedias opgave at ophøje dette til norm. -- Sebastjan 13 juni 2005 kl. 14:45 (CEST)
Det er ejheller Wikipedias opgave at ride kæpheste for at ændre sproget. --Palnatoke 13. jun 2005 kl. 14:49 (CEST)
Men prikkerne hedder da ikke umlaut på dansk! Måske nogle gange i tysk-sammenhænge, men ellers hedder de vel trema eller noget andet! --Twid 5. sep 2005 kl. 20:43 (CEST)

Omlyd/umlaut strukturering?[rediger kildetekst]

Umlaut (omlyd) er vokal ændringen, der på tysk markeres med "¨", over det pågældende bogstav. På dansk mener vi vel normalt de to prikker når vi siger umlaut. De prikker har dog meget forskellige betydninger, der desværre ikke kan skelnes i indkodning af tegnet:

  • Tysk alt -> älter (omlyd) - her burde ä sorteres under a
  • Svensk sv:Äckel - der bør ä sorteres under æ (ä er et selvstændigt bogstav på svensk)
  • Et ä med Trema - er noget helt tredie

De separate bogstaver f.eks. Ä og Ö kan behandles på deres respektive sider (hvor det tyske umlaut også bør nævnes) og trema har også sin egen side.

Hvordan får vi lige struktureret denne side, på en meningsfuld måde ? --Leo Laursen 20. aug 2006 kl. 12:48 (CEST)