Formueskat

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Version fra 8. okt. 2014, 23:04 af Steenthbot (diskussion | bidrag) Steenthbot (diskussion | bidrag) (bot: indsæt skabelon autoritetsdata)

Formueskat er – som navnet antyder – en skat på personligt ejede formuer. Formueskatten blev i Danmark afskaffet i 1997.

Ejendomsværdiskat bliver sommetider omtalt som en formueskat. Dette er ikke en korrekt anvendelse af begrebet, idet ejendomsværdiskatten ikke tager hensyn til, i hvilket omfang ejendommen er belånt og dermed reelt ikke udtryk for en formue.

Den franske økonom Thomas Piketty beskriver i sin bog Le Capital au XXIe siècle formueskattens udvikling i en række vestlige lande. Han anbefaler en årlig progressiv formueskat (eller, som han udtrykker det, skat på kapital) som et afgørende middel til at forhindre den stigende økonomiske ulighed, som han ellers ser som et sandsynlig udvikling i verden i det 21. århundrede. Han foreslår en skattesats på 0,1 % for formuer op til 200.000 euro, en skat på 0,5 % for formuer mellem 200.000 og 1 mio. euro, 1 % for formuer mellem 1 og 5 mio. euro, og 2 % eller mere for formuer over 5 mio. euro. En vigtig årsag til progressionen er, at den gennemsnitlige forrentning af formuer efter Pikettys beregninger er højere, jo større formuen er. Formueskatten skal ideelt ses opkræves på globalt plan eller i hvert fald på EU-niveau for at forhindre for stor skatteundvigelse.[1]

Kilder

  1. ^ Thomas Piketty (2014): Capital in the Twenty-First Century. Belknap/Harvard University Press, Cambridge. S. 517ff.