Fraktur (typografi)

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Version fra 9. apr. 2015, 22:10 af SejHing (diskussion | bidrag) SejHing (diskussion | bidrag) (Skabelon: Typografiske udtryk og tegn)
Denne artikel omhandler en skrifttype. Opslagsordet har også en anden betydning, se fraktur (anatomi).

Fraktur er den trykte renæssances skrift.

Den fremkom første gang som trykskrift i 1512, og blev benyttet uforandret indtil tiden efter rokokoen. Karakteristisk for frakturen er dens påfaldende „elefantsnabelsving“, dens smalle form samt dens halvt runde, halvt brudte virkning.

Mange forveksler fraktur med den tidligere gotiske skrift, pga. den krøllede karakter. Efter og samtidig med frakturen, benyttedes antikvaen som trykskrift.

I Danmark konkurrerede fraktur og antikva i hele 1800-tallet – men ved århundredeskiftet til 1900-tallet havde antikvaen overtaget i dansk bogproduktion. R. Paulli har i sit værk om antikva-skriften lavet en statistik for antikva og fraktur udgivelser i perioden. I 1843 er 5% udgivet litteratur i Danmark trykt med antikva, i 1883 er den 63%, mens den i 1902 beløber sig til 95%.[1] I Tyskland holdt frakturen sig indtil 1941, hvor den efter officielt dekret blev forbudt. Frakturen var ellers i det meste af den nazistiske periode i Tyskland blevet fremhævet som en ægte ur-tysk skriftform, men fra 1941 blev den forbudt med begrundelsen at den var af jødisk oprindelse. Angiveligt var den rigtige årsag at frakturskriften besværliggjorde administrationen af de erobrede områder..[2]

Frakturtryk kan på grund af sine bogstavformer give anledning til læsefejl og dermed til trykfejl. (F.eks. er det uklart om den stakkels Elisa i H.C. Andersens eventyr De vilde Svaner ude i skoven ernærer sig ved "et Bundt velsmagende Rødder" eller "Nødder", da R og N let forveksles. [3]).

Frakturen har indtil den nyeste tid bevaret både det lange og det korte 's' (som antikvaen også oprindeligt havde). Se illustrationen nedenfor.

Kilde

  1. ^ R. Paulli, "Den sejrende antikva", i: Det trykte Ord, udgivet af Grafisk Cirkel, København, 1940.
  2. ^ Albert Kapr, Fraktur: Form und Geschichte der gebrochenen Schriften, Mainz, 1993, p. 81.
  3. ^ Arkiv for Dansk Litteratur – Hans Christian Andersen – Faksimile
Wikimedia Commons har medier relateret til: