Fremtiden

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
For alternative betydninger, se Fremtid.

Fremtiden er en tidsperiode, der kommer efter nutiden i almen logisk opfattelse.

Fremtiden (set fra et givet tidspunkt) er således endnu ikke indtrådt. Nogle ting ved vi om fremtiden, f.eks. at tiden vil være gået og at vi vil dø, med andre forhold er det mere usikkert. Det at forudsige hvordan fremtiden bliver, kaldes også at spå.

Det er svært at spå, især om fremtiden. Der er flere videnskaber der beskæftiger sig hovedsageligt med at spå om fremtiden, eller forudsige udviklingen. Det gælder bl.a. meteorologi og økonomi der ud fra modeller og historiske data giver sandsynligheden for en bestemt udvikling. En meget omdiskuteret model indenfor geovidenskaben har forudsagt at klodens temperatur vil stige p.g.a udledning af CO2 og drivhuseffekten.

Det antages almindeligvis at fremtiden vil afhænge af forholdene i fortid og nutid, og man kan således forsøge at spå om fremtiden eller på mere videnskabelig basis forske i den. Man kan opsætte fremtidsscenarier og beregne forskellige mulige udfald.

Drømme og visioner er nødvendige for at forme fremtiden.

Den filosofiske retning, der betragter fremtiden som noget givet, kaldes determinisme.

Hvis man sprogligt vil udtrykke sig om fremtidige forhold, bruger man den grammatiske tid fremtid (futurum).

Et ældre dansk ord for fremtidig er "tilstundende". Eksempelvis "den tilstundende vinter" – den fremtidige/kommende vinter. Altså de stunder der kommer – der bliver til.

Bøger der foregår i fremtiden kaldes for Science Fiction.

Eksterne kilder/henvisninger


filosofiSpire
Denne filosofiartikel er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.