Fugloy

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Version fra 2. okt. 2014, 18:29 af TorbenTT (diskussion | bidrag) TorbenTT (diskussion | bidrag) ({{Kommuner på Færøerne}})
Fugloy på kort over Færøene
Topografisk kort over Fugloy.
Fugloy set fra Viðareiði
Kirkja på sydspidsen i foregrunden og Hattarvíks bugt til højre
Postbåden Másin ved Kirkja

Fugloy (dansk Fuglø) er Færøernes østligste ø og hører til Norderøernes region.

  • Areal: 11,2 km²
  • Indb: ca. 30
  • Befolkningstæthed: 4,0 pr km²
  • Højeste fjeld: Klubbin, 621 m
  • Antal fjelde: 2
  • Kommune: Fugloyar kommuna
  • Bygder: Hattarvík (5 indb.) og Kirkja (28 indb.)
  • Markatal: 47 mk.

Fugloy er den mindste af de nordlige øer. Postbåden Ritan fra Hvannasund sejler to gange daglig til Fugloy og naboøen Svínoy. Tre gange om ugen ankommer helikopteren ved Atlantic Airways.

Historie og fremtid

Øen har siden vikingetiden på Færøerne været beboet. På grund af at Fugloys to anliggerpladser ikke er beskyttet af moler og derfor forhindrer en økonomisk udvikling. Hattarvík har kun 5 beboere også Kirkja er usikker på hvad fremtiden vil bringe.

Lagtinget har prøvet at fremme udviklingen ved at at øen fik elektricitet i 1960'erne. I 1980'erne fik øen en vej mellem Kirkja og Hattarvík og en helikopter-rute.

Turisme

Det er en oplevelse at overvære når postbåden Másin læger til i Kirkja. Passagererne har kun sekunder til at springe i land i et gunstigt øjeblik..

Som navnet antyder er der på Fugloy gode muligheder for fugleintereserede. Men også panorama udsigten til naboøerne og den intense natur er med til at øen er et attraktivt mål for turister, der vil opleve det oprindelige Færøerne.

Sagnet om den svømmende ø

Oprindelig var Fugloy en svømmende ø. Nogle mænd roede ud til den for at forsøge at få den forankret, men forgæves. De trolde, som boede på øen, smed alt, hvad mændene kastede ind for at fastgøre den, tilbage i havet. Alle landets præster blev roet ud til øen, og mens præsterne holdt direkte øjenkontakt med troldene, smed en af dem en bibel i land, hvorpå troldene blev forvandlet til små græshøje.

Myten om Floksmændene

Der er mange myter om Fugloy.

En af de vigtigste er myten om "floksmændene", en gruppe separatister fra middelaldertiden, som boede i Hattarvík. Den mest berygtede af separatisterne var (refereret af den danske regeringsdeleigation i Thorshavn) "Høgni Nev", "Rógvi Skel" og "Hálvdan Ulvsson" som sammen med "Sjúrður við Kellingará", hærgede og kontrolerede den nordlige del af Færøerne. Det er en af de tidligste separatistmyter fra Færøerne, og den generelle morale af historien er, at den kloge og fornuftige Sjúrður við Kellingará blev presset til at føre en mere militant linje. Hálvdan Ulvsson og hans tilhængere, der måske var mere kriminelle en de var noble separatister. Alle fire blev dømt til døden selvom Sjúrður við Kellingará blev taget til nåde.(refereret af den danske regeringsdelegation i Thorshavn) Sjúdur kunne ikke bære de kriminellle handlinger han og de andre havde begået under deres lille modstandskamp, derfor ønskede han alligevel at blive dræbt sammen med de andre floksmænd.

Litteratur

  • Jakob Jakobsen: Færøske Folkesagn og Æventyr. Hrsg.: Samfund til Udgivelse af gammel nordisk Litteratur, Kopenhagen: 1898–1901. (Sagn om den svømmende ø, og meget flere)
  • P.O. Hansen: Fuglø. Odense: OAB-Tryk, 1983. 78 sider alle illustreret

62°20′N 6°18′V / 62.333°N 6.300°V / 62.333; -6.300

Eksterne henvisninger

Wikimedia Commons har medier relateret til: