Højsensitiv person

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Mergefrom.svg Sammenskrivningsforslag
Artiklen Særligt Sensitive Personer er foreslået skrevet ind i denne artikel.   (Diskutér forslaget).
Hvis sammenskrivningen sker, skal det fremgå af beskrivelsesfeltet, at sammenskrivningen er sket (hvorfra og hvortil) eller af artiklens diskussionsside.
Broom icon.svg Spekulativ artikel
Bemærk at denne artikel er præget af spekulationer og bør omskrives, så fakta er understøttet af verificerbare kilder.
Broom icon.svg Der mangler kildehenvisninger i denne artikel.
Du kan hjælpe ved at angive kilder til de påstande som fremføres i artiklen.
Question book-4.svg

Hos hver 5. person er nervesystemet ekstra følsomt og modtageligt for sanseindtryk. Disse 15 – 20 % er naturligvis ikke en ensartet gruppe, og der er forskel på, hvordan personerne oplever deres form for sensitivitet. Sansebearbejdningen benævnes HSP (highly sensitive person) af den amerikanske forsker, psykolog, underviser og forfatter Elaine N. Aron, der ser trækket som genetisk bestemt. Menneskets opvækst betyder dog noget for, hvor god man som person bliver til at håndtere det biologiske temperament, der udgør fundamentet i personlighedstrækket.

Den sensitive person tager ekstra mange sanseindtryk ind, og disse skal fordøjes og forstås dybere, længere og mere nuanceret, og derfor opleves indtrykkene væsentligt stærkere. Langt de fleste sensitive menensker har en grad af empati og intuition, der gør, at de forholder sig til omverdenen på en ganske særlig måde. Det opleves imidlertid som svært at have bevidsthed om ting, som andre ikke synes at opfatte, og det er mindst lige så udfordrende at have standarder, som det falder andre svært at respektere. Sensitive personer søger ægte mening og udviser en refleksiv, dybfølt og drømmende tilgang til deres livsførsel, men disse kvaliteter overskygges eller misforstås, når personen ikke anerkendes og værdsættes for sit personlighedstræk.

HSP er ikke alment anerkendt, og derfor afvises det ofte af pårørende, i skolen og i lægeverden. Personlighedstrækket er ikke en diagnose, men vores måde at indrette samfundet på kan spidsbelaste sensitive personer og presse dem ud i ydersituationer, som får andre personer til at mistænke en diagnose. Sensitive mennesker har en større tilbøjelighed til at blive overstimuleret af de mange sanseindtryk, især hvis miljøet opleves for intenst, ustruktureret og kaotisk. Denne påvirkning forårsager en øget sårbarhed for ellers almindeligt forekommende stresshormoner, og andre menneske kan opfatte virkningen som nervøsitet og usikkerhed. Det er svært at fungere optimalt, når man bombarderes med mange stimuli på en gang, især hvis det fortsætter i lang tid. Mange sensitive personer trækker hyppigt i bremsen, og denne introverte reaktion kan gøre, at de bliver opfattet som asociale og uengagerede. Andre sensitive mennesker finder det svært at lade op oven på de mange sanseindtryk, og dette kan føre til sammenbrud med kronisk stress og depression eller social isolation. Sådanne reaktioner kan i sin yderste konsekvens føre til misbrug, kontroladfærd eller psykiske lidelser.

Det kan i det hele taget være svært at navigere i sin dagligdag som sensitiv person, og endnu mere hvis man samtidig oplever et stort behov for socialt samvær. Disse modsatrettede temperamenter kan periodevis gøre, at den sensitive person først handler spontant, men pludselig og uventet trækker særdeles hårdt i nødbremsen. Denne adfærd opfattes som mærkværdig, og det forekommer, at personen opleves som hyperaktiv, impulsiv og ukoncentreret.

Sensitive mennesker kan bruge forholdsvis megen tid på at gruble over fortid, nutid og fremtid. Det kan falde dem svært at handle og udtrykke deres mening, fordi de befinder sig så intenst i deres egne tanker. Personerne indtager ofte en observerende position i fællesskabet eller udviser en perfektionistisk adfærd, som kan medføre handlingslammelse, eller som får dem til at overkontrollere andre personer og sig selv.

Det er imidlertid værd at huske på, at det sensitive temperament er et helt almindeligt personlighedstræk, som blot oplever modstand i vores samfundskultur. Sensitive mennesker er en positiv ressource, dog kun under de rette betingelser, og derfor er det nødvendigt med oplysning og holdningsændringer (kilde: www.hsp-foreningen i Danmark).

Danske forfattere til bøger om HSP er Susanne Møberg, Ilse Sand og Lars Lolk.

Den danske HSP-forening blev grundlagt i 1995.

Ekstern henvisning[redigér | redigér wikikode]

HSP-foreningen i Danmark Elaine N. Aron (officiel side) Lars Lolk (officiel side) Ilse Sand (officiel side) Susanne Møberg (officiel side)