Halifax

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Broom icon.svg Formatering
Denne artikel bør formateres (med afsnitsinddeling, interne links o.l.) som det anbefales i Wikipedias stilmanual. Husk også at tilføje kilder!
Wikitext.svg
Halifax set fra luften

Halifax er en by i Canada med 350.000 indbyggere. Byen er hovedstad i provinsen Nova Scotia. I 1917 blev Halifax ødelagt i hvad man regner for den største menneske-skabte eksplosion før Hiroshima-bomben. Det skete da det franske skib "Mont-Blanc", der var lastet med eksplosiver, stødte sammen med det norske skib "Imo". "Mont-Blanc" begyndte derved at brænde, og lasten eksploderede. "Imo", registreret i Sandefjord, var lastet med redningsudstyr bestemt for Belgien. Kaptajn From havde haft for lidt brændstof om bord og måtte holde skibet tilbage en nat i Halifax før færden mod krigen i Europa. Kl 7:30 om morgenen 6.december 1917 startede den fatale tur ud gennem havnepassagen. I tågen undgik "Imo" lige to sammenstød før hun nåede ud i sundet ved the Narrows, hvor "Mont-Blanc" dukkede op på krydsende kurs. "Mont-Blanc" alarmerede "Imo" to gange, men "Imo" skar sig alligevel tre meter ind i styrbord side på det franske skib, inden hun nåede at bakke løs. Gnister fra sammenstødet fik drivstoffet til at brænde (35 tons bensol), der stod stablet på "Mont-Blanc"s dæk. Lasten var 26 tons TNT, skydebomuld og 300 runder ammunition. Frygt for tyske ubåde, som jagede ud for indløbet til Halifax, drev kaptajn le Medec til det fatale valg at slutte sig til en konvoj, der udgik fra Halifax. Så langt kom han aldrig. Mandskabet på "Imo" kastede sig i livbådene og roede for livet mod land. Der stod de hjælpeløse og så det ubemandede, brændende inferno drive med tidevandet mod kajen de havde forladt. Eksplosionen lagde en tredjedel af Halifax centrum i ruiner, efterfulgt af en flodbølge. 12.000 bygninger var ødelagte, ikke et vindue var helt. Officielt omkom 1.963 mennesker, derimellem kaptajn From, lodsen og fem af det norske mandskab. Over 9.000 var kommet til skade. Søforklaringen konkluderede med at skylden måtte fordeles mellem kaptajnerne From og le Medec – From havde holdt for høj fart på trods af tågen, mens le Medec havde fragtet eksplosiver ind i en tæt trafikeret led.

De fleste omkomne fra Titanic blev gravlagt i Halifax.

I Halifax findes fem universiteter: Dalhousie, Saint Mary's, University of King's College, Mount Saint Vincent, Université Sainte-Anne,og Nova Scotia College of Art and Design (NSCAD).

Ekstern henvisning[redigér | redigér wikikode]

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons har medier relateret til:
Canadisk geografi Stub
Denne artikel om canadisk geografi er kun påbegyndt. Du kan hjælpe Wikipedia ved at tilføje mere.
Geografi