Harry Potter og Dødsregalierne (film)

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Stop hand nuvola.svg Denne side er foreslået slettet hurtigt
er nu flyttet ud på to artikler, da de dengang fulgte trenden og delte den i to dele; del 1 og del 2. Artiklerne mangler stadig en del, men er mere opdateret end denne, derfor indstillingen til sletning.
Disambig bordered fade.svg Denne artikel omhandler filmen. For romanen, se Harry Potter og Dødsregalierne.
Harry Potter og Dødsregalierne
[[Image:|250px|]]
Originaltitel Harry Potter and the Deathly Hallows
Dansk titel '
Genre
Instrueret af David Yates
Produceret af David Heyman
David Barron
Manuskript af Steve Kloves
Baseret på {{{original}}}
Medvirkende Daniel Radcliffe
Emma Watson
Rupert Grint
Musik af Del 1:
Alexandre Desplat
Temaer:
John Williams
Fotografering Bruno Delbonnel
Klip Mark Day
Filmstudie {{{studie}}}
Distributør Warner Bros.
Udgivelsesdato Del 1
Storbritannien 19. november 2010
Danmark 19. november 2010
Del 2
Storbritannien 15. juli 2011
Danmark 15. juli 2011
Censur 11 år Tilladt for børn over 11 år[1][2]
Længde 153 min.
Land Storbritannien / USA
Priser
Sprog Engelsk
Budget
Indtjening {{{indtjening}}}
Efterfulgte Harry Potter og Halvblodsprinsen
Fortsættes i Epilog
på IMDb
Hjemmeside {{{hjemmeside}}}
DVD
VHS
Blu-ray {{{Blu-ray}}}

Harry Potter og Dødsregalierne er en film i to dele baseret på J.K. Rowlings roman af samme navn. Filmen er instrueret af David Yates efter et manuskript af Steven Kloves. Første del udkom 19. november 2010 og anden del havde premiere 13. juli 2011. Anden del bliver den første af filmene, der bliver vist i 3D.

Med 536.068 solgte billetter blev Harry Potter og Dødsregalierne – del 1 en af de mest populære biograffilm i Danmark i 2010.[3]

Medvirkende[redigér | redigér wikikode]

Skuespiller Rolle Bemærkninger
Daniel Radcliffe Harry Potter
Rupert Grint Ron Weasley
Emma Watson Hermione Granger
Michael Gambon Albus Dumbledore
Maggie Smith Minerva McGonagall
Robbie Coltrane Rubeus Hagrid
Brendan Gleeson Alastor Dunder
David Thewlis Remus Lupin
Natalia Tena Nymphadora Tonks
Clémence Poésy Fleur Delacour
Julie Walters Molly Weasley
Mark Williams Arthur Weasley
James Phelps Fred Weasley
Oliver Phelps George Weasley
Ciarán Hinds Aberforth Dumbledore
Ralph Fiennes Lord Voldemort
Helena Bonham Carter Bellatrix Lestrange
Jason Isaacs Lucius Malfoy
Helen McCrory Narcissa Malfoy
Tom Felton Draco Malfoy
Bill Nighy Rufus Scrimgeour
Bonnie Wright Ginny Weasley
Evanna Lynch Luna Lovegood
Matthew Lewis Neville Longbottom
Michael Gambon Albus Dumbledore
Warwick Davis Griphook/Filius Flitwick
Richard Griffiths Vernon Dursley
Fiona Shaw Petunia Dursley
Harry Melling Dudley Dursley
Gary Oldman Sirius Black
Alan Rickman Severus Snape

Harry Potter og Dødsregalierne: Del 1[redigér | redigér wikikode]

I sommeren 1997, gør Rufus Scrimgeour, den nyeste Minister for Magi, den magiske verden opmærksom på Lord Voldemorts tilbagevenden til magten og insisterer på, at Ministeriet er stærkt, og er trodsig i kølvandet af de seneste begivenheder. I mellemtiden ser Harry Potter stille til mens Dursley pakker deres bil og forlader ham tilbage i deres tomme og opgivede hus, ventende på Fønixordenen. Tilsvarende forbereder Hermione Granger sig også på rejsen og udtørrer hendes forældres hukommelse og fjerner alle spor af hendes eksistens i huset. Ron Weasley gør sig også parat, da han er set uden for Vindelhuset.

Samtidig ankommer Severus Snape til Malfoy's Herregård, hvor Lord Voldemort holder et møde for Dødsgardisterne. Snape tager plads mellem dem og informerer Voldemort om datoen på Harry Potters forflytning fra Ligustervænget 4. Mens de diskuterer deres planer, erklærer Voldemort til sine Dødsgardister, at han må være den, der dræber Harry, og at han får brug for en andens tryllestav til at gøre det. Lord Voldemort vælger Lucius Malfoy som straf for hans fiaskoer, og Lucius forpligter sig modvilligt. For at teste den nye tryllestav, leger Lord Voldemort med Charity Burbage, den tidligere Mugglerstudie-lærer på Hogwarts, som han har bundet og løftet, før han dræber hende.

Harry Potter og Dødsregalierne: Del 2[redigér | redigér wikikode]

Broom icon.svg Denne artikel behøver tilrettelse af sproget.
Sproget i denne artikel er af lav kvalitet på grund af stavefejl, grammatikfejl, uklare formuleringer eller sin uencycklopædiske stil.
Du kan hjælpe Wikipedia ved at forbedre teksten.

Griphook (en nisse) er gået med til at bryde ind i Gringotts i Lestrange-boksen for at finde Hufflepuffs Pokal, hvorefter han forråder Harry, Ron og Hermione til de andre nisser. Da dette sker slipper trioen dragen, som vogter boksen, løs og flyver derefter ud til en lille sø. På familien Malfoys herregård får Voldemort at vide at en af hans horcruxer er stjålet. Da dette sker, bliver han så rasende, at han dræber Griphook og 10 dødsgardister og torturerer Malfoy og hans familie. Imellemtiden er Harry, Ron og Hermione taget til Hogwarts for at finde Rowena Ravenclaws forsvundne diadem. Men dødsgardisterne har overtaget Hogwarts; Severus Snape er rektor og Alecto og Amycus Carrow er lærere og ledere på skolen. Da Harry står overfor Snape i Storsalen, fortæller Snape sandheden og en duel mellem ham og McGonagall bliver udkæmpet. Denne ender med, at Snape flygter. Harry advarer derefter mod, at Voldemort er på vej, og en kampplan bliver udtænkt. Voldemort gør klar til angreb og det største af alle slag i hele troldmandsverdenen bliver udkæmpet. Harry og hans venner får ødelagt to horcruxer, men da Fred Weasley (Rons bror) bliver slået ihjel, vil de hellere kæmpe. Slaget på Hogwarts bliver udkæmpet; Tonks, Lupus, Nigel Wespurt og Lavender Brown dør. På den onde side dør Gregory Goyle (i stedet for Crabbe), Snape bliver dræbt af Voldemorts slange, Nagini og Snapperne, deriblandt Scabior dør også. I pausen får Harry sandheden at vide, da han ser nogle af Snapes minder. Han går ud i skoven og overgiver sig. Voldemort slår ham ihjel med det samme. Bagefter vågner Harry op i noget himmel-agtigt og møder Dumbledore der fortæller ham det hele om Oldstaven. Bagefter lader Harry som om, at han er død, og Voldemort og dødsgardisterne går mod slottet. Her bryder kaos ud; Neville gør det af med Nagini, Dødsgardisterne bliver slået tilbage og Voldemort og Harry står overfor hinanden for sidste gang nogensinde. Kampen ender med, at Voldemort bliver dræbt. Freden vender tilbage, og krigen slutter.

Referencer[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]