Hjælp:Forhåndsvisning

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Knappen "Forhåndsvisning" kan findes mellem "Gem side" og "Vis ændringer".

Knappen Forhåndsvisning befinder sig under redigeringsboksen. Ved valg af knappen, får man vist artiklen som den ser ud i sin nuværende redigerede form, uden først at skulle gemme den. Det anbefales kraftigt at du bruger forhåndsvisningsknappen, inden du gemmer dine ændringer. På den måde kan artiklens udseende kontrolleres og eventuelle fejl findes, inden artiklen gemmes. Gemmer man den samme artikel flere gange efter hinanden, er det sværere for folk at følge med i hvad der er ændret. Desuden fylder det artiklens ændringshistorik op, ligesom oversigten over seneste ændringer for hele Wikipedia nemt risikerer at drukne, hvis der foretages mange ændringer på kort tid i enkelt artikel.

En typisk årsag til at nogle brugere gemmer mange gange på kort tid er, at de redigerer hvert enkelt afsnit enkeltvis. Har man imidlertid brug for at redigere mange steder i en artikel, er det dog bedre at trykke på rediger-fanen over artiklen. Derved får man hele indholdet i et redigeringsvindue, hvor man så kan køre op og ned efter behov. Undervejs kan man så trykke på forhåndsvisningsknappen efter behov, mens man bør holde sig fra Gem side-knappen, til man er færdig med at redigere.

Det er dog nyttigt at gemme artiklen før et afsnit flyttes, hvis man også har foretaget mindre ændringer. Funktionen til visning af ændringer er ikke god til at håndtere flytninger af afsnit, og viser ikke mindre ændringer tydeligt, hvis der dernæst er blevet flyttet om på afsnit.

Ved kun at gemme én gang, nedsætter man også risikoen for at løbe ind i en redigeringskonflikt, da de andre brugere vil blive opmærksomme på artiklen, når den kommer i oversigten over de seneste ændringer. Når en artikel dukker op på listen over de seneste ændringer, er der stor sandsynlighed for at nogen får lyst til at redigere i den, hvilket vil medføre en redigeringskonflikt, hvis du fortsætter med at arbejde på artiklen efter den blev gemt.

Hvis du er logget på, kan du opsætte dine indstillinger til at placere forhåndsvisningsboksen før redigeringsboksen, i stedet for efter den. Vælger du denne indstilling, vil forhåndsvisningsboksen blive placeret over redigeringsboksen, når du vælger knappen "Forhåndsvisning".

I brug-meddelelse[redigér | redigér wikikode]

Brugere der er i gang med en større redigering af en artikel, kan indsætte skabelonen {{IBrug}} (fra Wikipedia:Skabeloner) helt øverst i en artikel, som en advarsel til andre brugere, hvis det er nødvendigt at gemme artiklen ind i mellem. Derved signaliserer man også, at der kan være ting, der roder i en periode, men at der altså er grund til det. Bemærk dog at det ikke er meningen at skabelonen skal stå der i flere dage eller uger. Du kan således for eksempel ikke bruge den til at reservere en given artikel eller forhindre andre i at redigere indtil du får tid til at vende tilbage til artiklen.

{{IBrug}}

Preferences-system.svg Der arbejdes på denne tekst i øjeblikket!
Vent venligst med at redigere den, eller kontakt den bruger som satte denne skabelon på siden. Med venlig hilsen en bruger der glemte at signere

Se også[redigér | redigér wikikode]