Hjælp:Skabelon-sandkassen

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Denne side er en hjælpeside på den danske Wikipedia.
Siden indeholder basal eller avanceret information om dansk Wikipedia og eventuelt teknisk vejledning. Se oversigten over alle hjælpesider under Hjælp.

Skabelon-sandkassen er navnet på en specialside (link: Special:TemplateSandbox) som kan bruges til at teste ny skabelon-kode uden at forstyrre de artikler som bruger den eller de skabeloner som man tester. Det er vigtigt at teste med brug af skabelon-sandkassen før man ændrer i eksisterende skabeloner som bruges af mange artikler, fordi små fejl, for eksempel bare et glemt "}", kan ødelægge virkningen af en skabelon, og derved ødelægge udseende eller indhold på rigtig mange artikler på en gang.

For at bruge skabelonsandkassen skal man først lave en kopi af de skabeloner som man ønsker at redigere i. Hvis man for eksempel vil lave forbedringer i den komplicerede kode til at indsætte kort i {{Infoboks by}}, starter man med at lave en kopi af skabelonerne {{Infoboks by}} og {{Infoboks by/Kort}}. Kopierne vil man normalt placere som undersider til sandkassen i ens eget brugerrum. Gør man det, skal skabelonernes indhold kopieres til siderne Bruger:<dit brugernavn>/sandkasse/Skabelon:Infoboks by og Bruger:<dit brugernavn>/sandkasse/Skabelon:Infoboks by/Kort (husk at erstatte <dit brugernavn> med dit rigtige brugernavn). Man kopierer en skabelon ved at åbne et redigeringsvindue, markere al teksten i vinduet (typisk med Ctrl-a i mange browsere) og kopiere den markerede tekst (typisk med Ctrl-c i mange browsere). Derefter lukker man redigeringsvinduet uden at gemme og går til den nye placering af kopien og åbner et redigeringsvindue der og indsætter den kopierede tekst (typisk med Ctrl-v i mange browsere). Herefter gemmer man, og har en kopi af den originale skabelontekst.

Nu laver man så de ændringer i ens lokale kopier som man ønsker at udføre.

Når man er færdig, åbnes skabelon-sandkassen som indeholder en formular med forskellige felter som skal udfyldes:

  • Sandkasse-præfiks: angiver placeringen af de skabeloner som man vil teste. Default er ens private sandkasse, så hvis skabelonerne er i den som beskrevet ovenfor, behøver man ikke at rette den foreslåede værdi.
  • Vis side: Her angives titlen på en artikel som bruger de skabeloner som man vil teste. Hvis det som i eksemplet er {{Infoboks by}} {{Infoboks by/Kort}}, vil man vælge en artikel for en bestemt by.

Når felterne er udfyldt, klikkes på knappen "Vis" i formularen, og man vil se artiklen som den vil se ud ved brug af testskabelonerne, som er i ens brugerrum i stedet for de originale skabeloner i skabelon-navnerummet. Skabelonsandkassen vil bruge alle de skabeloner som findes i sandkassen, og bruge de normale skabeloner hvor der ikke findes en kopi i sandkassen.

Man kan nu tjekke visningen af et antal forskellige artikler som bruger skabelonerne i skabelonsandkassen. Hvis artiklerne ikke vises som man ønsker det, rettes skabelonerne igen, og man gentager dette indtil man er tilfreds med resultatet.

Når man så er tilfreds med resultatet, kan man enten kopiere de redigerede skabeloner tilbage til skabelonnavnerummet, eller evt. foreslå ændringen på de tilhørende diskussionssider med angivelse af ens sandkasse-præfiks, så andre brugere også kan teste virkningen.

Hidtil er kun omtalt skabeloner, men moduler med Lua-kode kan på samme kopieres fra modulnavnerummet til sandkassen og testes før brug.

Test af skabeloner på angivet wikitekst[redigér | rediger kildetekst]

Man kan også teste virkningen af skabelonerne i ens skabelonkasse på en vilkårlig wikitekst som man indskriver i feltet "Wikitekst" i sandkasse-formularen. Man skal stadig også angive navnet på en artikel eller anden side. Koden på den angivne side bruges ikke, men artiklens eller sidens eventuelle tilknytning til et Wikidata-emne bruges ved visning af wikiteksten.

Denne funktion kan bruges til at teste virkningen af nye eller ændrede skabeloner på artikler, hvis deres brug også kræver ændring i artiklerne. For eksempel kan man teste en ny infoboks som bruger Wikidata og som har flere parametre end den gamle version. For at gøre det, skal man placere sine nye og ændrede skabeloner og eventuelle moduler i sandkassen, angive en artikels navn i feltet Vis side, og koden for en ny infoboks for artiklen i feltet Vis wikitekst, og trykke Vis. Resultatet er at man ser hvordan den nye infoboks vil komme til at se ud i artiklen, inklusiv de data som måtte skulle hentes fra Wikidata.