Hornfisk

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Searchtool.svg Eftersyn
Denne artikel bør gennemlæses af en person med fagkendskab for at sikre den faglige korrekthed.
  Hornfisk ?
Belone belone1.jpg
Videnskabelig klassifikation
Rige: Animalia (Dyr)
Række: Chordata (Chordater)
Klasse: Actinopterygii
Art: B. belone
Videnskabeligt artsnavn
Belone belone
Linnaeus, 1761
Belone belone mapa.svg
Hornfisk i naturlige omgivelser

Hornfisk (Belone belone), hornfisk findes i brakvand og marine farvande i det østlige Atlanterhav, Middelhavet, Østersøen osv. fisk lever tæt på overfladen og har et trækmønster som ligner den makrel har.

Beskrivelse[redigér | redigér wikikode]

Hornfisken findes overalt i de danske farvande, og kan blive op til ca. 1,2 meter og 2 kilo. Dens maksimale levealder er 18 år. Hornfisken har intet mindstemål, og er dermed ikke fredet på nogen måde.

Hornfisken gyder første gang i en alder af 2 år. Gydningen foregår i maj til juni måned, hvor den trækker ind på lavt vand. Dens føde består primært af krebsdyr og sekundært af småfisk som sild, brisling og tobis. Hornfiskens største fjender er marsvin, større fisk og fugle.

Den er sølvfarvet og har næblignende forlængede kæber med spidse tænder. Hornfisk har ligesom ålekvabben, grønne ben, hvilket skyldes tilstedeværelse af farvestoffet biliverdin[1] (ældre oplysninger om at farven skulle skyldes vivianit er fejlagtige, men gentages stadig, i eksempelvis Våra fiskar[2] fra 2006). Efter alt at dømme har den grønne farve ingen praktisk funktion.

Kilder/referencer[redigér | redigér wikikode]

  1. Denis Llewellyn Fox, Biochromy, natural coloration of living things (1979) sid. 170
  2. Lars Nielsen, Ulf Svedberg 2006 Våra fiskar ISBN 91-518-4572-5