Kategoridiskussion:Litterære personer

Page contents not supported in other languages.
Fra Wikipedia, den frie encyklopædi

Hvad særligt er der ved at være fra en roman eller novelle? Hvorved adskiller personer fra romaner og noveller sig fra andre fiktive personer? --Palnatoke 20. sep 2007, 13:09 (CEST)

Fiktive personer er et ret vidt begreb. Da jeg startede på nærværende kategori indeholdt Kategori:Fiktive personer 199 artikler om fiktive personer optrædende i alt fra romaner og noveller over tegnefilm, spillefilm, tv-serier og tv-satirer til musik, rollespil og computerspil. Ting der ikke rigtig har noget med hinanden at gøre, udover at de netop er fiktive, så jeg fandt at en hvis sortering måtte være på sin plads. Og som det fremgår af Interwiki-listen, er jeg langt fra ene om den opfattelse. --Dannebrog Spy 20. sep 2007, 13:32 (CEST)

Umiddelbart er idéen god, men min første tanke ved at læse "litterære personer" er "forfattere". Men jeg kan godt se at det kan være svært at finde et kort udtryk på dansk der kunne beskrive fænomenet. Saddhiyama 20. sep 2007, 13:42 (CEST)

Jeg overvejede også Litterære figurer som navn, så hvis det er bedre, har jeg intet imod en flytning. Men kigger man på Interwiki-listen så synes der ikke at være nogen nærmere logik. Bokmål og nederlandsk taler om personer, mens nynorsk, svensk og tysk taler om figurer. --Dannebrog Spy 20. sep 2007, 13:52 (CEST)
Jeg ville nok foretrække "litterære figurer", der synes ikke at være en tvetydighed i betydningen på dansk i det udtryk. Saddhiyama 20. sep 2007, 14:03 (CEST)

Der fremgår ikke ret meget af interwiki-listen - kategoriernes indhold er så bredt og forskelligt, at det knap nok er samme kategori. --Palnatoke 20. sep 2007, 15:23 (CEST)

Hm ja det var måske ikke den bedste sammenligning. I nogle tilfælde er der selvfølgelig ingen tvivl om, hvor en given fiktiv person hører hjemme. At medvirkende i Bartimæus-trilogien er litterære personer er indlysende, mens mytologiske figurer lige så indlysende ikke er det, selv om nogle mener noget andet på tysk.
Men så er der alle tvivlstilfældene som f.eks. Pippi Langstrømpe. Hun var jo utvivlsomt en litterær person til at starte med, i og med at hun startede som romanfigur. Med siden er romanerne som bekendt filmatiseret. Skal hun så placeres i Kategori:Litterære personer som på svensk, tysk og engelsk eller i Kategori:Fiktive personer som på dansk nu eller både i Kategori:Litterære personer og Kategori:Personer i film som på bokmål, eller skal der oprettes en særlig Kategori:Astrid Lindgren-figurer som på nynorsk eller Kategori:Tv-figurer som på nederlansk?
Så ja Interwiki-listen siger reelt ikke ret meget, for der er et utal af lokale varianter alt afhængig af, hvordan man definerer tingene og omfanget af artikler indenfor givne områder. Men blot fordi der ikke er international konsensus, er det jo ikke ensbetydende med, at vi her på dansk bare skal lade stå til og lade det hele ende i en stor pærevælling. For sandt at sige kan jeg ikke se, hvad Mandrilaftale-figurer har at gøre med Disney-figurer, som igen intet har at skaffe med Don Juan og Dracula. Det er vidt forskellige ting, hvis eneste fællestræk er, at de er fiktive. --Dannebrog Spy 21. sep 2007, 10:51 (CEST)