Kategoridiskussion:Søfartøjer

Page contents not supported in other languages.
Fra Wikipedia, den frie encyklopædi

Ordet søfartøj er temmelig usædvanligt. Hvad med i stedet at kategorisere artikler om skibe generelt under Kategori:Skibstyper og artikler om bestemte skibe under Kategori:Skibe? Byrial 22. maj 2005 kl. 10:31 (CEST)

Spørgsmålet er om skibe og søfartøjer er fuldstændigt synonyme. Både og pramme er vel ikke skibe? --Palnatoke 22. maj 2005 kl. 11:19 (CEST)
Hvis vi beholder denne kategori, bør den vel i øvrigt være i flertal? --Palnatoke 22. maj 2005 kl. 11:23 (CEST)
ja, i modsætning til artikler bør kategorier vel efter deres natur altid være flertal. --Sir48 (Thyge) 22. maj 2005 kl. 12:14 (CEST)
Søfartøj anvendes af forsikringsbranchen og myndighederne (f.eks. toldskat):
Ordet luftfartøj findes jo også og dækker luftskibe og visse balloner.
mvh --Glenn 22. maj 2005 kl. 12:20 (CEST)

Til Glenn: Jeg har ikke sagt at søfartøj ikke bruges, kun at ordet er temmelig usædvanligt.

Til Palnatoke: ja, søfartøj er mere bredt end skib idet alle søfartøjer ikke er skibe, men jeg synes at denne unøjagtighed langt overvejes af at skib er et gængs ord som dækker i langt de fleste tilfælde. Vi kan bare skrive i kategoriteksten at den ikke kun bruges for skibe, men for alle transportmidler som bevæger sig i vand.

Mit forslag til ændring af navnet på kategorien udspringer af at jeg har følt en mangel på en kategori til artikler om bestemte skibe (mv.) i modsætning til de mere generelle artikler om skibstyper. Byrial 23. maj 2005 kl. 00:05 (CEST)

Søfartøj er til gengæld et glimrende ord, når det er i selskab med landfartøj og luftfartøj, skulle jeg mene. --Palnatoke 23. maj 2005 kl. 06:37 (CEST)
Hej Byrial - Hvis det ikke erstatter søfartøj, synes jeg det er fint med en specialisering, a la det du forslår. mvh --Glenn 23. maj 2005 kl. 07:04 (CEST)
Jeg synes det er passende med kategori:søfartøjer i flertal og har sat slet-kode i entalskategorien. Lige om lidt nævner jeg den i "sider der bør slettes".
Jeg bemærker at diskussionssiderne er identiske frem til mit indlæg. G®iffen 26. sep 2005 kl. 17:25 (CEST)

Jeg har beskæftiget med søfart hele livet, men er aldrig stødt på ordet "søfartøj". Søvejsreglerne anvender betegnelsen "søluftfartøj" om "vandfly", men "søfartøj" er en nyopfindese.

Der er ovenfor henvist til, at forsikringsselskaberne anvender "søfartøj", der defineres som "Ved udtrykket søfartøj forstås alt, der sættes på fart i søen". De anvender tydeligvis ikke maritim terminologi, hvilket ses af de sidste seks ord deres definition, som mere maritimt burde lyde "der sættes i fart på søen". Her er nok tale om en "transposing" af et EU-direktiv.

Begrebet "skib" er ikke defineret i søfartslovgivningen, men antages at omfatte en flydende genstand af en vis størrelse beregnet til transport af mennesker eller gods på vandet. Både, pramme, fartøjer osv. er alle omfattet af lov om skibes sikkerhed.

Jeg mener at kategorien "søfartøjer" bør ændres til "skibstyper". (PL)

Hej Peter Det er altid godt at høre fagfolks mening og jeg vil så skrive et par genstande, der formodes ikke at være skibe: surfbræt og vandcykel. Kaldes de også skibe? Bemærk at Kategori:Skibe allerede findes og andre kategorier og artikler som retteligt hører til her, flyttes hertil. Diskutér meget gerne artiklen skibs definitioner. --Glenn 16. feb 2006 kl. 09:24 (CET)


Til Glenn: Surfbrætter og vandcykler er i min begrebsverden sportsrekvisitter, men de er omfattet af bekendtgørelse om redningsveste i mindre fartøjer, der er udstedt i medfør af lov om skibes sikkerhed (nu lov om sikkerhed til søs).

Jeg mener, at man i Wikipedia kun bør anvende ord og betegnelser, som er anerkendt af Dansk Sprognævn. Det er "søfartøjer" næppe, jeg har ihvertfald ikke fundet det.

Dansk Sprognævn anerkender naturligvis det sammensatte ord "søfartøj", af den simple grund at de anerkender ordene "sø" og "fartøj". --Palnatoke 17. feb 2006 kl. 08:19 (CET)
I stedet for "anerkendt af dansk Sprognævn", burde jeg have skrevet "optaget i det danske sprog af Dansk Sprognævn". Under alle omstændigheder skriver jeg intet i kategorien "søfartøjer", da ingen vil søge det ikke-eksisterende begreb "søfartøjer". (PL)

Omdøbning til Kategori:Fartøjer[rediger kildetekst]

Luftfartøjer dækker over flyvemaskiner, balloner, luftskibe mm. Rumfartøjer dækker over satellitter, rumfærger mm. Fartøjer dækker over både, skibe, surfbrætter mm. Præfikset "sø-" kunne i teorien være nødvendigt, men er overflødigt i praksis. Man kunne tænkes at Kategori:Fartøjer skulle samle luft-, rum- og alm. fartøjer, men det gør Kategori:Befordringsmidler i stedet for. Tilsvarende vil man ikke forveksle den korte form Kategori:Heste med søheste eller flodheste - med mindre man er EU-aktuar ;-)

Retskrivningsordbogen:

  • fartøj sb., -et, -er, i sms. fartøjs-, fx fartøjsforsikring.
  • fiskefartøj (el. fiskerfartøj) sb., -et, -er.
  • fiskerfartøj (el. fiskefartøj) sb., -et, -er.
  • luftfartøj sb., -et, -er.
  • rumfartøj sb., -et, -er.

--Med venlig hilsen Necessary Evil 13. dec 2010, 16:08 (CET)

Nu er der gået en uge, uden at nogen har været imod omdøbningen. Den der tier samtykker som bekendt, så jeg flytter hermed kategorien. --Med venlig hilsen Necessary Evil 21. dec 2010, 18:07 (CET)