Kvaksalver

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Version fra 10. mar. 2013, 00:40 af Addbot (diskussion | bidrag) Addbot (diskussion | bidrag) (Bot: Migrerer 13 interwikilinks, som nu leveres af Wikidatad:q1468920)

En kvaksalver er en, der tager folk i behandling eller optræder som læge uden at være autoriseret som læge. Betegnelsen læge er en beskyttet titel iflg. Lægeloven. Beskyttelsen omfatter også betegnelser som fodlæge og naturlæge, som man heller ikke må benytte uden at have autorisation som læge.

Derimod kan enhver kalde sig f.eks. naturhelbreder eller kræftforsker uden at komme i konflikt med lægeloven (dette kan dog til gengæld være en overtrædelse af markedsføringsloven). Alternative behandlere kan erhverve ret til den beskyttede titel registreret alternativ behandler. Titlen er ikke en godkendelse eller blåstempling af bestemte behandlingsformer.

Selv i tilfælde hvor loven teknisk set overholdes, kan der være etiske og moralske problemstillinger at tage højde for.

Lovbestemmelser

Den første danske lov mod kvaksalveri kom i 1794. Dens titel lyder således: Forordning, angaaende Straf for Qvaksalvere, hvilke, under navn af kloge Mænd eller Qvinder, paatage sig at helbrede Sygdomme iblandt Almuen, uagtet de ere aldeles ukyndige i Lægekunsten, og de, ved uretteligen anvendte Medicamenter, ødelægge de ulykkelige Menneskers Sundhed og Førlighed, der ere saa eenfoldige at søge hielp hos dem, og underskaste sig deres Kuur, med videre Forholds-Regler, til at afværge, standse og læge smitsomme og andre Sygdomme.

I dag fremgår bestemmelserne vedr. kvaksalveri af lægelovens kapitel 6 og er i summarisk form følgende:

  • § 23: En person, som ikke har autorisation som læge, må ikke betegne sig som læge, eller på anden måde vække forestilling om at være autoriseret som læge.
  • § 24: En person, som ikke er autoriseret som læge, kan straffes, hvis vedkommende tager syge i kur, og derved udsætter den syge for påviselig fare.
  • § 25 stk. 1: En person, som ikke har autorisation som læge, må ikke give sig af med at behandle kønssygdomme, tuberkulose og andre smitsomme sygdomme.
  • § 25 stk. 2: En person, som ikke har autorisation som læge, må ikke foretage operative indgreb, anvende fuld eller lokal bedøvelse, yde fødselshjælp, anvende receptpligtige lægemidler, anvende røntgen- eller radiumbehandling eller visse elektriske apparater efter sundhedsministerens bestemmelse.
  • § 26: En person, som ikke har autorisation som læge, og som ikke har dansk indfødsret eller indfødsret i et land tilhørende EU, og som ikke har opholdt sig her i landet i mindst 10 år, må ikke tage syge i kur, ligesom en person, som ikke har autorisation som læge, heller ikke må tage syge i kur under omrejsen.
  • § 27: Straffebestemmelser.

Se også

LægevidenskabSpire
Denne artikel om lægevidenskab er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.