LAN-party

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Broom icon.svg Der er ingen kildehenvisninger i denne artikel, hvilket muligvis er et problem.
Du kan hjælpe ved at angive kilder til de påstande, der fremføres i artiklen.
Question book-4.svg
Billede fra verdens største LAN party, DreamHack.

Et LAN-party (også kaldet Net-party eller bare LAN) er oftest en midlertidig begivenhed, hvor deltagerne medbringer deres egne computere, som kobles sammen i et netværk, hovedsagligt for at spille konkurrencer i multiplayerspil. Et LAN-party kan findes i mange størrelser, med varierende indhold, bl.a. i forhold til, hvilke spil der afvikles konkurrencer i. LAN-parties starter ofte om aftenen og forløber som regel over 3-4 dage i forbindelse med weekend og/eller helligdage. Det sker ofte ved et LAN-party, at nogle konkurrencer forløber det meste af natten.

Private LAN-parties[redigér | redigér wikikode]

Private LAN-parties er oftest mindre grupper på mellem 3 og 15 personer, som er samlet i en af deltagernes hjem. De kendetegnes ved, at der ikke er den store planlægning og oftest er noget der er stablet hurtigt på benene. For at afholde et privat LAN-party, skal man bruge en hub eller switch med porte nok til, at alle computerne kan kobles til. Der kan også benyttet trådløst netværk, sammen med et accesspoint eller vha. ad-hoc. Til private LAN-parties spiller folk hovedsageligt for sjov og for hyggens skyld. Arrangementerne varer oftest et døgns tid eller en weekend, hvor folk så overnatter og spiller videre næste dag/nat. De kan dog strække sig over længere tid.

Store LAN parties[redigér | redigér wikikode]

Der findes en række store LAN-parties rundt om i verden, hvor der kan være op til 6.500 deltagere. Disse arrangementer er modsat de private, gerne velstrukturerede og godt forberedt. De kendetegnes ved, at de er professionelle og der er planlagt forskellige kampe i spil som Counter-Strike, Warcraft, Battlefield, mv. Der kan oftest vindes sponsorpræmier på adskillige tusinde kroner. Her er det ofte klaner (grupper af spillere), der kæmper mod hinanden. Der findes dog også 1-on-1 (1 mod 1) baner, hvor det kun er to spillere, der spiller mod hinanden.

Til de store arrangementer er der ofte tilknyttet andre ting, end selve konkurrencerne i de forskellige spil. Der kan også være konkurrencer – eller bare udstillinger – om hvem der har de flottest moddede (stylede/ændrede) computerkabinetter, eller hvem der er den bedste overclocker.

Verdens største LAN-party er det svenske Dreamhack. De har verdensrekorden på flest deltagere, med et deltagerantal i 2007 på over 11.000. Det er hidtil det største LAN-party.

Danske LAN parties[redigér | redigér wikikode]

Af danske LAN-parties, kan bl.a. nævnes:

Gæsterne[redigér | redigér wikikode]

Her er en liste over ting, som folk kan finde på, at medbringe til et LAN.

Værten[redigér | redigér wikikode]

Ham/hende – eller dem – der arrangerer LAN-partyet skal sørge for følgende ting.

  • Plads til alle deltagerne, det inkluderer god bordplads, stole og evt. sovepladser.
  • Strøm. Der skal beregnes 200-300W per computer der er kobles til.
  • Internetforbindelse. Hvis man ønsker at spille online mod andre, er det især vigtigt, at man også har en ordentlig upload hastighed.
  • Netværk. Der skal sørges for en større eller mindre netværksstruktur, som computerne skal tilsluttes.
  • Al anden form for planlægning, så det hele virker som det skal.


computerspil Stub
Denne computerspilsrelaterede artikel er kun påbegyndt. Hvis du ved mere om emnet, kan du hjælpe Wikipedia ved at udvide den.