Leguan

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
  Leguan ?
Grøn leguan
Grøn leguan
Videnskabelig klassifikation
Domæne: Eukaryota
Rige: Animalia (Dyr)
Række: Chordata
(Chordater)
Klasse: Reptilia (Krybdyr)
Orden: Squamata
Underorden: Lacertilia (Øgler)
Infraorden: Iguania
Familie: Iguanidae
Slægt: Iguana
Art: I. iguana
Videnskabeligt artsnavn
Iguana iguana
Linnaeus, 1758

Den grønne leguan (latin: Iguana iguana) kan leve op til 20 år eller mere og bliver 180 til 200 cm lang. Som fuldvoksen kan vægten komme op på 5 til 6 kg. Den findes i Mellem- og Sydamerika, samt på de Vestindiske Øer. Leguanen er et koldblodsdyr, og det betyder med andre ord at den ikke er i stand til selv at varme kroppen op. Derfor ses den tit liggende i solen, hvor den varmer sig.

Leguanen er planteædende, og har bedst af en fiberrig og fedtfattig kost bestående af så mange grønne planter og grovgrønt som muligt.

Leguan som kæledyr[redigér | redigér wikikode]

I fangenskab er leguanen meget udsat for knogleskørhed, da den ikke får dækket det store behov for sol og dermed D3-vitamin, som den gør i sine naturlige omgivelser.

Desuden kan det komme bag på mange, hvor pladskrævende en leguan er. Ikke nok med at den vokser meget i dens første leveår, så har den også som fuldvoksen behov for et terrarium på helt op til 4 x 4 x 2 meter (h x b x d). Da leguanen normalt befinder sig oppe i træerne, er højden vigtig, ligesom mange naturgrene og små varmezoner også har betydning.

Galleri[redigér | redigér wikikode]

Eksterne links[redigér | redigér wikikode]