Omskæring

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Broom icon.svg Der mangler kildehenvisninger i denne artikel.
Du kan hjælpe ved at angive kilder til de påstande som fremføres i artiklen.
Question book-4.svg

Uomskåret Omskåret
En uomskåret penis – en omskåret penis

Omskåret
Omskæring simuleret ved anvendelse af medicinsk tape

Omskæring (eller omskærelse) består i bortskæring af forhuden af glans penis. Omskæringen kan være medicinsk eller kulturelt/religiøst motiveret (f.eks. jødedom, islam eller stammekulturer).

Udbredelse[redigér | redigér wikikode]

Mandlig omskæring er påkrævet inden for jødedommen og stort set universel inden for islam, omend den her ikke er foreskrevet.[Kilde mangler] I Mellemøsten og Afrika er den vidt udbredt også uden for disse religioner, bl.a. inden for etiopisk kristendom.[Kilde mangler] I USA er omskæring endnu meget almindelig på grund af ældre medicinsk tankegods, men på retur efter at nyere lægelige oplysningsbestræbelser vandt frem i 1970'erne.[Kilde mangler]

Konsekvenser[redigér | redigér wikikode]

Omskæring er et indgreb med forskellige følger, idet forhuden har en række funktioner; fx beskytter den penishovedet, indeholder følenerver og er en del af glidemekanismen ved samleje.[1] Ifølge en undersøgelse fra 2002 medfører indgrebet, at de fleste oplever nedsat følsomhed i forbindelse med masturbation efter omskæring.[2].

Medicinsk omskæring[redigér | redigér wikikode]

Tilbagevendende betændelse i penishovedet (Balanitis) og prepuce, er eksempler på medicinske indikationer for omskæring.

Forhudsforsnævring, hvilket vil sige, at forhuden ikke kan trækkes tilbage over glans penis (penishovedet), er et eksempel på medicinsk indikation for omskæring. Forhudsforsnævring giver øget risiko for infektioner, fordi de hygiejniske forhold vanskeliggøres. Ved en operation for forhudsforsnævring kan forhuden bortopereres helt eller delvis.

Beskyttelse mod HIV[redigér | redigér wikikode]

Verdenssundhedsorganisationen og FN skriver i en pressemeddelelse, at på man på baggrund af videnskabelige undersøgelser i Afrika anbefaler, at mandlig omskæring bliver anerkendt som endnu en metode til at mindske risikoen for hiv smitte hos mænd. Smitterisikoen for mænd mindskes med cirka 60 procent, såfremt manden er omskåret.[3] Til sammenligning giver brugen af kondom en højre grad af forebyggelsen mod smitte af HIV.[4]. Omskæring af mænd i de udviklede lande har dog ingen effekt på smitte med HIV.[5].

Se også[redigér | redigér wikikode]

Referencer[redigér | redigér wikikode]