Orkanen Katrina

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
(Omdirigeret fra Orkan Katrina)
Gå til: navigation, søg
Broom icon.svg Formatering
Denne artikel bør formateres (med afsnitsinddeling, interne links o.l.) som det anbefales i Wikipedias stilmanual. Husk også at tilføje kilder!
Wikitext.svg
Oversvømmelser i New Orleans i 2005.

Orkanen Katrina er orkanen, der fra den 23.31. august 2005 bevægede sig fra sit dannelsessted nord for Cuba over Florida til Louisiana, hvor den ramte byen New Orleans den 29. august. Orkanen var som den første i nyere tid oppe i kategori 5. Under passagen af den centrale del af den Mexicanske Golf blev orkanen nedgraderet til kategori 3, inden den ramte byen, hvor den forårsagede digebrud og omfattende oversvømmelser. Katrina var en af de mest dødelige i amerikansk historie med 1.836 bekræftede dødsfald [1]. Katrina var også den indtil videre mest kostbare orkan i USA: Skaderne løb op i omkring 81,2 mia. dollar.

Da Orkanen Katrina ramte New Orleans den 29. august 2005, var den skyld i omkring 2.000 tabte menneskeliv på trods af, at man vidste, at den var på vej. Den blev dannet den 23. august nord for Cuba og bevægede sig med en hastighed på lidt over 50 km/t. Katrina bevægede sig fra sit dannelsessted nord for Cuba, videre til Florida og forbi Louisiana, hvor den ramte byen New Orleans. Orkanen var som den første i nyere tid oppe i kategori 5 (det højeste i orkanstyrke, men da den ramte New Orleans, var den svækket til styrke 3-4). Da Katrina ramte New Orleans forårsagede den, at 75 % af byen blev oversvømmet. Oversvømmelserne skyldtes især, at digerne til Lake Pontchartrain blev ødelagt, og søens vand strømmede ind i byen. Derudover var digerne ud mod det åbne vand i Den Mexicanske golf ikke vedligeholdt og kunne derfor ikke bremse vandet derfra. Katrina var ikke alene den mest dødelige, men også den tredjedyreste orkan i USA's historie med omkostninger på omkring 108 mia. dollars. I omkostninger er den i USA kun overgået af ”Miami” i 1926 og ”Galveston” i 1900. På grund af at byen ligger lavere end havoverfladen, er den omgivet af diger. Så da digerne brød sammen, lagde det byen under vand. Se figur nedenfor, der illustrerer forskellene. Med den store fattigdom, byen er plaget af, var husene heller ikke sikret specielt godt. Mange blev af den grund hjemløse.

Efterfølgende var der store problemer i New Orleans. Staten havde lovet, at digerne var velvedligeholdt. Så da det allerværste oprydningsarbejde var overstået i New Orleans, var der retssager mod firmaerne, der havde stået for bygning af digerne, og sager mod staten, anlagt af de værst ramte beboere i byen, fordi staten ikke havde sørget for, at digerne blev ordentligt vedligeholdt.

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Referencer[redigér | redigér wikikode]

  1. "Reports of Missing and Deceased." Louisiana Department of Health and Hospitals. August 2, 2006. Retrieved on 2010-04-14.


Artikelstump Stub
Denne meteorologi eller vejr-relaterede artikel er kun påbegyndt. Hvis du ved mere om emnet, kan du hjælpe Wikipedia ved at udvide den.