Orkide

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Searchtool.svg Eftersyn
Denne artikel bør gennemlæses af en person med fagkendskab for at sikre den faglige korrekthed.
Phalaenopsis hybrid.
Orkideen Aerenigis bilboa

Orkidé er en plante der er medlem af Orkidé-familien (Orchidaceae).

Orkidéer er kendt for de ofte meget smukke blomster, og for visse slægter en meget lang holdbarhed, som f.eks. Phalaenopsis-hybrider der kan blomstre i adskillige måneder uafbrudt.

Langt de fleste orkidéer, der dyrkes på en vindueskarm, er (sub-)tropiske planter, og kræver derfor høj luftfugtighed, hvilket gør de ikke tåler at stå over en radiator eller lignende varmelegeme, og de tåler heller ikke temperaturer under 10-16 °C i ret lang tid. Desuden er mange af dem epifytter, dvs. at de ikke gror i jorden, men på andre planter, primært træer, og derfor må disse aldrig plantes i almindelig jord. Der findes dog også mange terrestriske orkidéer, som lever i almindelig jord, herunder alle de danske orkidéer. De naturlige danske orkidéer er selvsagt helt vinterhårdføre, og idet de visner ned til underjordiske knolde for at overvintre i dvale under jorden. Der vokser cirka 35 arter af orkidéer i Danmark.[1]

Alle danske orkidéer er fredede og det er derfor ikke tilladt at grave dem op eller på anden måde at forstyrre dem i naturen. Desuden er al import til og eksport fra EU underkastet restriktioner og skal godkendes i forvejen af myndighederne.

Orkidédyrkning er en udbredt hobby og Dansk Orchide Klub arrangerer møder, foredrag og udstillinger for interesserede.

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons har medier relateret til:

Referencer[redigér | redigér wikikode]