Portal:Disney/Månedens artikel/April 2007

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi

Mickey Mouse er en tegnefilm- og tegneseriefigur skabt af Walt Disney som også lagde stemme til ham i de første år ved at tale i falset. Siden 1983 har tegnefilmsstemmelæggeren Wayne Allwine været Mickeys stemme. På dansk hed figuren oprindeligt Mikkel Mus i de tidlige striber i ugebladene. Det navn blev droppet, da bladet Anders And & Co. udkom i 1949. Mickey Mouse optræder ofte sammen med Fedtmule og hunden Pluto, på film også med Anders And.

15. maj 1928 optrådte Mickey Mouse for første gang i en tegnefilm, Plane Crazy, og 18. november samme år kunne han ses i Steamboat Willie, der var Disneys første tegnefilm med et synkroniseret lydspor, efter den blev der lavet et lydspor til Plane Crazy. Sidstnævnte blev det store gennembrud for figuren, der i mange lande er mere populær end Anders And. Den ene række kortfilm efter den anden blev produceret med Mickey Mouse, og det var populære forfilm i datidens biografer. De var i sort-hvid, modsat Silly Symphony-serien, der var i farver.

Mickey var i starten en lille sort mus i røde shorts og uden nogen pupiller i de sorte øjne. Det blev han også ved med at være et stykke tid i farver. Sideløbende med filmene blev der tegnet avisstriber af Floyd Gottfredson.