Portal:Film/Udvalgt film/juni, 2010

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi

Patton er en biografisk krigsfilm fra 1970 om den amerikanske pansergeneral George S. Patton under 2. Verdenskrig. Hovedrollerne spilles af George C. Scott, Karl Malden, Michael Bates og Karl Michael Vogler. Filmen blev instrueret af Franklin J. Schaffner ud fra et manuskript af Francis Ford Coppola og Edmund H. North, som byggede deres manuskript på biografien Patton: Ordeal and Triumph af Ladislas Farago og Omar N. Bradleys erindringer A Soldier's Story. Filmen blev optaget på 65mm Dimension 150 af fotografen Fred J. Koenekamp og musikken blev komponeret af Jerry Goldsmith.

Patton vandt syv Oscars herunder årets Oscar for bedste film.

Filmens indledende monolog, som Scott afleverer med et stort amerikansk flag bag sig er stadig et ikonisk og ofte citeret billede på film. Trods de stigende protester mod Vietnamkrigen og en svindende interesse for film om 2. Verdenskrig blev filmen en succes og en amerikansk klassiker.

I 2003 blev Patton udvalgt til at blive gemt i De forenede Staters Nationale Filmregister af Kongressen da den blev anset for "kulturelt, historisk og æstetisk betydningsfuld".