Portal:Sport/Månedens artikel/december 2012

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Kunstskøjteløberen Yuna Kim

Kunstskøjteløb er en vintersportsgren, hvor udøverne gennemfører en række tekniske elementer på skøjter på en isbane, primært indendørs. Sporten foregår som regel til musikledsagelse og er derved beslægtet med sportsdans. Kunstskøjteløb deles op i disciplinerne figurløb, friløb og isdans. Sporten kan gennemføres individuelt eller for friløb og isdans' vedkommende også som par.

En kunstskøjteløbers dragt er ofte prangende, skinnende og glinsende, hvilket især gælder for de kvindelige kunstskøjteløbere. Selve sportsgrenen går ud på, at man skal danse over isen med skøjter på og lave svære elementer og fortolke musikken. En eller flere dommere bedømmer derefter præstationen. Sporten kan både udøves på amatørplan (konkurrence) og på professionelt plan (isshow).

Blandt de elementer, der indgår i et løb, er forskellige spring, herunder rotationer, og pirouetter. Disse kombineres på forskellige måder til et ca. 2 minutter og 50 sekunders-program, der passer til musikken. Efterfølgende vurderes løbernes præstationer af en række dommere, som tildeler løberne point for henholdsvis den tekniske og den kunstneriske udførelse; herudfra får løberne deres endelige point.

Sporten er kendt over store dele af verden og udbredt primært på den nordlige halvkugle i områder med tradition for vintersport og tilstrækkeligt med ishaller. Der afholdes verdensmesterskaber samt regionale og nationale mesterskaber, og kunstskøjteløb er på programmet ved vinter-OL. I Danmark er der ikke nogen stor tradition for sporten, og den eneste danske kunstskøjteløber, der i nyere tid har opnået nogen bemærkelsesværdige internationale resultater, er Mikkeline Kierkgaard, der i 2000 blev nummer syv ved EM.

Læs hele artiklen