Portaldiskussion:Historie/Udvalgt artikel

Page contents not supported in other languages.
Fra Wikipedia, den frie encyklopædi

Tatanka Iyotake[rediger kildetekst]

Den sande historie om manden bag navnet Sitting Bull[rediger kildetekst]

Lad os starte med afslutningen[rediger kildetekst]

Ved daggry den 15. december 1890 var der stille i Tatanka Iyotakes lejr i Stadning Rock reservatet. Lejren var ubevogtet, og 43 medlemmer af det indianske politi var ankommet uset til lejen. De var blevet udsendt af agenten James McLauglin for at anholde Sitting Bull. De 43 mænd rykkede stille ind i lejren, parate til at arrestere ham eller fjerne agentens rival fra hans lederskab i Hunkpapa Lakota. På afstand havde et kavaleri taget opstilling, hvis der skulle blive brug for det.

Der var kun et problem, Tatanka Iyotake havde to koner, og der var to bjælkehytter. Det indianske politi havde søgt ved begge hytter, før de fandt frem til den rigtige, hvor den gamle leder havde sovet i den største af bjælkehytterne.

På grund af uroen i lejren, var Tatanka Iyotake kommet i tøjet, lejren var vågnet brat. Hans følgere samlede sig rundt om bjælkehytten. Det indianske politi banede et smal sti gennem den forsamlede mængde og løjtnant Bull Head og Sergent Shave Head ville eskortere fangen mod de ventende heste. Sergent Red Tomahawk havde en pistol rettet mod hans hoved.

For at undgå anholdelsen var hans følgere begyndt at presse på fra flere steder, stemningen var truende, og den kom hurtigt nærmere. Catch the Bear en af Tatanka Iyotakes følgere skød pludselig mod Bull Head, og han ramte ham i siden fra tæt hold. Da Bull Head gik i knæ, skød han Tatanka Iyotake i brystet. Red Tomahawk afgav også skud gennem hans hoved. Kampen var tæt men relativt hurtigt overstået.

14 mennesker døde den dag. Blandt disse var Tatanka Iyotake, hans søn Crowfoot, hans assiniboine lille bror Jumping Bull, og fire af Tatanka Iyotake følgere.

Den tidlige barndom


Denhvideindianer (diskussion) 13. jun. 2023, 12:06 (CEST)[svar]