Precision Approach Path Indicator

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg

Precision Approach Path Indicator, forkortet PAPI, er engelsk for "Præcis indflyvningsvejs-indikator": Det er et system af specielle to-farvede lamper der bruges ved landingsbaner i lufthavne til at hjælpe piloter der skal lande, med at følge den ideelle nedstigningsvinkel på det sidste stykke af landingen.

Sådan virker PAPI[redigér | redigér wikikode]

En landingsbane kan være udstyret med PAPI i den ene eller begge ender: Nær banens tærskel (baneende) findes tre eller fire specielle lamper lige ved siden af banen side om side langs en linje vinkelret ud fra banekanten. Lamperne sender rødt og hvidt lys ud mod de fly der kommer ind til landing, afhængigt af hvilken retning man ser dem fra: Fra et landende fly der ligger over en vis vinkel ses hvidt lys, mens man fra et punkt under samme vinkel ser rødt lys.

Lamperne er justeret sådan, at den vinkel der danner grænsen mellem det røde og det hvide lys er en anelse forskellig lamperne imellem: Jo højere oppe et fly ligger i forhold til den tilsigtede indflyvningsvinkel, desto flere hvide lys vil piloten se, og omvendt skifter lamperne en for en fra hvidt til rødt hvis flyet er på vej ned under den rette indflyvningsvinkel.

Se også[redigér | redigér wikikode]