Primærfarver

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Version fra 7. nov. 2014, 20:24 af Steenthbot (diskussion | bidrag) Steenthbot (diskussion | bidrag) (Bot: Datomærk skabeloner)
Sammenskrivningsforslag
Artiklen Primærfarver er foreslået føjet ind i Farvesystem. (Siden 2007)  Diskutér forslaget

Farver der ikke kan produceres ved at blande andre farver, kaldes primærfarver. Alle rene farver kan dannes ved at blande primærfarver i forskellige forhold.

Der er to forskellige måder at blande farver på – hhv. additiv og subtraktiv farveblanding. De to metoder har hver deres primærfarver – for additive farver er det rød, grøn og blå, mens det for subtraktive farver er magenta, gul og cyan. Det additive farvesystem anvendes fx i tv-apparater og computerskærme, mens det subtraktive farvesystem anvendes til farvetryk på papir og lignende medier. I det additive system er udgangsfarven på mediet (skærmen) sort – jo mere farve der tilføjes, desto lysere bliver den viste farve. I det subtraktive system er mediet (papiret) hvidt – og jo mere farve der tilføjes, desto mørkere bliver resultatet. Det subtraktive farvesystem danner desuden basis for farvesystemet CMYK der anvendes i den grafiske branche.

Se også

ArtikelstumpSpire
Denne artikel om en farve er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.