Revolutionære Internationalistiske Bevægelse

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi

Den Revolutionære Internationalistiske Bevægelse (RIB) var en international kommunistisk organisation grundlagt i Frankrig i marts 1984 af 17 forskellige Maoistiske organisationer rundt omkring i verden.[1] Den søgte efter at "kæmpe for grundlæggelsen af en Kommunistisk International af en ny type, baseret på Marxisme–Leninisme–Maoisme".[2] RIB ser ud til at være nedlagt, og det samme gør mange at de grundlæggende organisationer og mange ændrede deres navne gennem årene, eller har droppet væbnet kamp.

Marxisme–Leninisme–Maoisme[redigér | rediger kildetekst]

Fra 1993 og fremad troede RIB på, at erfaringerne fra Folkekrigen i Peru muliggjorde den Internationale Kommunistiske bevægelse ”for yderligere at uddybe deres forståelse af den proletariske ideologi og på den basis at tage et vidtrækkende skridt, anerkendelsen af Marxismen-Leninismen-Maoismen, som det nye, tredje og højere stadie af Marxisme”. Denne formulering forårsagede en split i den Maoistiske bevægelse, hvor de fortsatte tilhængere at Mao Zedong-tankegang forlod RIB og samlede sig omkring Den Internationale Konference af Marxistisk-Leninistiske Partier og Organisationer.[3]

Medlemsorganisationer[redigér | rediger kildetekst]

De grundlæggende partier på en konference den 12. marts 1984 var:

Nepals Kommunistparti (Masal) forlod over forskelle I politiske linjer, men en meget større gruppe, Nepals Kommunistiske Parti (maoistisk) er et medlem. Indiske medlemsorganisationer forenedes I Indiens Kommunistiske Parti (Maoistisk).

En af RIB’s engangsdeltagende medlemsorganisationer, det Maoistiske Kommunistparti (Tyrkiet) og Perus Kommunistiske Parti er i øjeblikket engageret i væbnet konflikt. RIB støttede også de revolutionære krige ført af Filippinernes Kommunistiske Parti og af Indiens Kommunistiske Parti (Maoistisk).

En verden at vinde bladet[redigér | rediger kildetekst]

En verden at vinde' blev offentliggjort fra 1981 til 2006 som Komitéen for RIB’s (KoRIB) uofficielle blad. Indiens Kommunistiske Parti (Maoistisk)s leder Ajith (Murali Kannampilly) var bladets redaktør.[5]

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ Cailmail, Benoît. Le mouvement maoïste au Népal, 1949-2008. PhD thesis. Université Panthéon-Sorbonne, Paris, 2015, p. 331.
  2. ^ http://wg1976.net/read.php?tid=22582 (Webside ikke længere tilgængelig)
  3. ^ Cailmail, Benoît. "A History of Nepalese Maoism since its Foundation by Mohan Bikram Singh" (PDF). European Bulletin of Himalayan Research. Hentet 20. juni 2014.
  4. ^ Rawal, Bhim Bahadur. Nepalma samyabadi andolan: udbhab ra vikas. Kathmandu: Pairavi Prakashan. p. 142.
  5. ^ "RIM Documents and Statements". Banned Thought. Hentet 8. maj 2017.

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]