Simon's Town

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Simon's Bay, Flådebase - 1806
Hovedgaden, Saint Georges Street
Den historiske bymidte i Simon's Town
Saint Georges Street i Simon's Town

Simon's Town (staves også – men ukorrekt – Simonstown) er en by og flådestation i nærheden af Cape Town (Kapstaden) i Sydafrika. Byen ligger ud til False Bay på østsiden af Kaphalvøen.

Flådebase[redigér | redigér wikikode]

Gennem mere end to århundreder har byen huset en stor flådestation. Placeringen i læ for Atlanterhavets og Det indiske Oceans bølger inde i False Bay har gjort det til Sydafrikas vigtigste flådehavn, først for den engelske flåde og sidenhen for den sydafrikanske. Helt frem til 1955[1] var flådestationen britisk, men The Simon's Town Agreement, som var en aftale mellem England og Sydafrika, gav sydafrikanerne mulighed for at udvide deres flådeaktiviteter ved at overtage både flådebasen og flådens reparationsværft i Simon's Town.

Formelt blev Simon's Towns flådebase overdraget til Sydafrika den 1. april 1957, hvor landets hidtidige primære flådestation blev flyttet hertil fra Durban. Frem til 1976 var flådens hovedkvarter placeret på basen, hvorefter det blev flyttet til Pretoria, som tidligere havde huset dette.

Den store flådebase set oppefra

Byens Navn[redigér | redigér wikikode]

Byen er opkaldt efter Simon van der Stel, som var guvernør i Kapkolonien da boerne regerede i landet. Stel var grundlægger af vinbyen Stellenbosch, som ligeledes har sit navn fra ham.

Beliggenhed[redigér | redigér wikikode]

Landet rejser sig brat tæt ved havets bred, og den idylliske by med huse fra kolonitiden ligger på det relativt smalle land mellem havet og bjergene, der rejser sig inde på land. Havnen er ikke i sig selv en specielt god naturhavn, så der er bygget moler og bølgebrydere ud i havet med kæmpeblokke i tusindvis hugget ud af sandstensklipperne bag byen.

Jernbanen[redigér | redigér wikikode]

Med sin beliggenhed tæt på Kapstaden fungerer byen i dag som forstad for denne, og Simon's Town er stationsby på Cape Towns Southern Line, en jernbanelinje, som løber i den sydlige udkant af Kapstaden. Stationen i Simon's Town er den sydligste stationsbygning på hele det afrikanske kontinent. Jernbanelinjen har på nogle strækninger nogle meget spektakulære forløb langs den østvendte kyst. I dårligt vejr kan man sågar opleve, at bølgesprøjt fra False Bay slår ind over toget.

Pingviner[redigér | redigér wikikode]

Ved Boulders Beach[2], få kilometer syd for Simon's Town, stikker klippeblokkene op imellem strandens sand, og giver en behagelig skygge. Her er der en koloni af afrikanske brillepingviner, som opstod i 1985. Hvorfor pingvinerne pludselig etablerede en koloni her på dette tidspunkt og sted, eller hvor de evt. kom fra, ved man ikke.

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Referencer[redigér | redigér wikikode]

Koordinater: 34° 11′ 40″ S, 18° 26′ 20″ Ø