Skatteøen

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Disambig bordered fade.svg Denne artikel omhandler bogen. For musicalen af samme navn, se Skatteøen (musical).

Skatteøen, engelsk: Treasure Island, er en bog af Robert Louis Stevenson som udkom som bog i 1883. Oprindeligt offentliggjort i ungdomsmagasinet Young Foks i 1881-1882, som føljeton.

Bogen er en af de mest dramatiserede bøger og den har haft en enorm betydning for den populære opfattelse af pirater, bl.a. med skattekort hvor skatten er markeret med et "X", skonnerter, den sorte plet, øde øer og etbenede sømænd med en papegøje på skulderen.[1]

Resumé[redigér | redigér wikikode]

Kort fra 1883-udgaven, nok af Robert Louis Stevenson

Bogen handler om drengen Jim Hawkins. Handlingen udspiller sig i 1700-tallets England. Jims forældre ejer en kro, som hedder Admiral Benbow. En gammel sømand, Billy Bones, indlogerer sig en dag på kroen og betaler den unge Hawkins for at holde udkig efter andre sømænd. Disse mænd opsøger en dag kaptajnen, og han dør kort efter af druk. Da unge Hawkins og hans mor åbner kaptajnens skibskiste, finder de et skattekort. De tager til byen og viser kortet til godsejer Trelawney og doktor Livesay. Derefter begynder udrustningen til en skattejagt. På rejsen opdager Hawkins, at besætningen, ledet af skibskokken Long John Silver, planlægger mytteri. Vel fremme på øen bryder mytteriet ud, og besætningen splittes. Hawkins side ender med skattekortet og John Silvers side med skibet. Jim og hans venner træffer en gammel ilandsat sørøver, Benn Gunn, på øen. Silver får skattekortet, men bliver narret, fordi Benn Gunn allerede havde fundet skatten og gemt den et nyt sted.

Se også[redigér | redigér wikikode]

Referencer[redigér | redigér wikikode]

  1. Cordingly, David (1995) Under the Black Flag: the romance and reality of life among the pirates; p. 7
Bog Stub
Denne bogartikel er kun påbegyndt. Hvis du ved mere om emnet, kan du hjælpe Wikipedia ved at udvide den.