Solarium

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Et indendørs solarium udformet som en klassisk Cadillac-model.

Et solarium er et apparat som udsender UV-lys (ultraviolet stråling), der er modelleret efter solens stråler. Solariets UV-lys er af typen UVA og UVB. Den dødelige type UVC, som absorberes i atmosfærens ozonlag og derfor aldrig når ned til Jordens overflade, er heller ikke i solariet.

Solarium bliver i dag mest brugt af kosmetiske grunde, men anvendes og er blevet anvendt i mange år af medicinske grunde. De oprindelige solrør blev opdaget ved en tilfældighed i 1903 af et tysk selskab kaldet Heraeus der var ved at udvikle lyssystemer til hjemmet og til industriel brug. Disse lamper var af højtryks-metalhalogenlamper sort. Opdagede de, at lys, der blev udviklet til synligt lys formål udledes også ultraviolet lys. I 1920'erne og 1930'erne Heraeus først begyndte at markedsføre og sælge enkelt lampe, self stående garvning / wellness enheder[kilde mangler].

Før ca. 1950 var solarium et udendørs sted, der var afskærmet med matte glasvægge eller lignende, så man ikke kunne ses udefra – og derfor kunne solbade fuldstændig nøgen for at blive brun over det hele.

Ordet solarium har tidligere været brugt i betydningen solur.

Kræftrisiko forbundet med solarium og sollys[redigér | rediger kildetekst]

En ekspertgruppe[1] under WHO har i 2009 gennemgået den videnskabelige litteratur, og fundet en direkte sammenhæng mellem brug af solarium og modermærkekræft[2]. I juli 2009 omkategoriserede WHO UV-stråling fra solarier fra måske kræftfremkaldende til helt sikkert kræftfremkaldende. Ekspertgruppen anbefaler et forbud mod solarier for alle under 18 år [2] [3]. En stor nordisk kohorteundersøgelse er i tråd med WHO's konklusioner og viser, at unge skandinaviske kvinder (20-29 år) har 158% højere risiko for modermærkekræft ved ét månedligt besøg i solariet [4].

Solens naturlige UV-stråling er i samme kategori som solariets. Dvs, at UV-stråling fra Solen også er kræftkaldende. Sammensætningen af UV-strålingen i solarier er dog anderledes end i Solen, og UV-strålingen fra solarier er mere intensiv.

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ IARC
  2. ^ a b WHO
  3. ^ "Sundhedsstyrelsen". Arkiveret fra originalen 29. oktober 2009. Hentet 5. november 2009.
  4. ^ Veierød et al. J. Nat.Cancer Institute 2003; 95:1530-1538.

Kilder[redigér | rediger kildetekst]

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

Se også[redigér | rediger kildetekst]