Talesyntese

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Version fra 15. dec. 2013, 11:45 af Ramloser (diskussion | bidrag) Ramloser (diskussion | bidrag) (indsætter lydfil)

Talesyntese er betegnelsen for et sprogteknologisk produkt, som omdanner skreven tekst/input til tale (lydfiler). Talesyntese er populært sagt det modsatte af talegenkendelse, der betegner interaktionen mellem menneske og maskine som "tale-til-skreven tekst/kode", mens talesyntese betegner processen "skreven tekst-til-tale".

Typer af talesynteser eller brug af kunstig tale

En talesyntetisk annoncering af et tog, der ankommer til en station i Sverige

De fleste nuværende talesynteser på markedet baserer sig på difonbaseret syntese. Fordelen ved en talesyntese frem for indspillede prompter er, at den (i princippet) kan generere tale af en hvilken som helst tekst, der sendes i gennem systemet, dvs. man behøver ikke indspille nye prompter, hver gang man ønsker at ændre den lydfil, som man evt. ønsker at benytte i et system, f.eks. i dialogsystemer som trafikinformation, omstilling, billetbestilling etc.

Anvendelse af talesyntese

Talesyntese anvendes i stor udstrækning i forbindelse med it- og kommunikationshjælpemidler til bl.a. blinde og svagsynede, ordblinde og læsesvage. Talesyntese anvendes f.eks. også i forbindelse med online oplæsning af tekst på hjemmesider.