Teotihuacán

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Version fra 10. dec. 2014, 14:40 af Savfisk (diskussion | bidrag) Savfisk (diskussion | bidrag) (Gendannelse til seneste version ved Savfisk, fjerner ændringer fra Villadsh (diskussion | bidrag))

Teotihuacán er en kommune i delstaten Mexico i Mexico. 19°41′32″N 98°50′39″V / 19.69222°N 98.84417°V / 19.69222; -98.84417 Kommunen dækker et areal på i alt 82,66 km² og havde ifølge folketællingen i år 2000 et indbyggertal på 44.653. Den er mest kendt for at være hjemsted for Teotihuacán-pyramiderne.

Månens pyramide

Arkæologiske udgravninger

Teotihuacán var den største by i det præ-columbianske Amerika. Den ligger i delstaten Mexico i Mexico, ca. 40 km nordøst for Mexico City. "Teotihuacan" er et aztekisk navn, som betyder gudernes sted. Ifølge legenden var det her guderne mødtes for at planlægge skabelsen af mennesket. Navnet Teotihuacán refererer også til den civilisation, som byen dominerede, og som i sin storhedstid dækkede det meste af Mesoamerika.

Teotihuacán set fra Månens pyramide

Byen Teotihuacán blev bygget omkring år 300 f.Kr. og havde sin storhedstid fra 300 til 600 e.kr., hvor den var centrum for en indflydelsesrig kultur. Da byen var på sit højeste, dækkede den et areal på 13 km² og var formentlig hjemsted for over 150.000 indbyggere, måske endda så mange som 200.000. Arkæologiske fund viser at byen havde kvarterer med indbyggere fra andre dele af Mesoamerika, såsom mixtekere, zapotekere og mayaere. Den brede centrale boulevard var omgivet af imponerede ceremoniel arkitektur, blandt andre Solens pyramide, Månens pyramide, Quetzalcoatls tempel (den fjerklædte slanges pyramide) og mange mindre templer og paladser.

Desværre har man ikke kendskab til nogen gamle tekster fra Teotihuacán, men byen nævnes lejlighedsvis i tekster i mayaernes monumenter, hvilket viser at Teotihuacáns adel rejste til, og giftede sig ind i, lokale herskerfamilier så langt væk som i Honduras.

Omkring år 650 var det begyndt at gå tilbage for Teotihuacán som stormagt. Byen blev plyndret og nedbrændt, måske af invaderende toltekere omkring år 750 e.kr.

Man glemte aldrig eksistensen af denne store by. Den ødelagte by blev i aztekernes tid et valfartssted, den forbløffede besøgende conquistadorer og har været en af de mest besøgte attraktioner for besøgende i Mexico siden det 19. århundrede. Mindre arkæologiske udgravninger blev foretaget i det 19. århundrede og i 1905 begyndte man på større udgravnings- og restaureringsprojekter, hvor Solens pyramide blev færdigrestaureret til festligholdelsen af ethundredeårsdagen for Mexicos uafhængighed i 1910.

Arkæologer opdagede i maj 2011 en 120 meter lang og 1800 år gammel tunnel, der tilsyneladende ikke havde været åbnet siden den blev forseglet. Tunnelen rummer måske gravkamre for tidligere regenter[1].

Teotihuacán er stadig en stor turistattraktion og der er nu også et museum. De arkæologiske udgravninger på stedet fortsætter.

Kilder

Eksterne henvisninger

Wikimedia Commons har medier relateret til: