Tobits Bog

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Andrea del Verrocchios Tobias og engelen

Tobits Bog er en af de Deuterokanoniske Bøger. Bogen handler om en from jøde, Tobit, som bor i eksil i Assyrien. Han vælger at bryde loven da en anden jøde bliver dræbt, ved at give ham en værdig begravelse. Næste morgen bliver han blindet af fuglemøg fra en gruppe spurve. En slægtning, Raguel, i byen Ekbatana skylder ham ti talenter sølv, og han sender sønnen Tobias til Rages i Medien for at hente pengene.

Tobias ansætter en fremmed som fører på vejen. Den fremmede viser sig senere at være ærkeenglen Rafael. Undervejs bliver Tobias angrebet af en kæmpefisk fra floden Tigris. Fisken bliver fanget, og Tobias tager sig af den.

I mellemtiden er Raguels datter Sara holdt fanget af en ond dæmon, Asmodeus, som dræber hendes ægtemænd efter tur. Drabene sker på bryllupsnatten før ægteskabet er fuldbyrdet. Da Tobias kommer frem får han at vide at han skal gifte sig med Sara, og englen viser ham igen hvordan han kan slippe af med dæmonen ved at brænde fiskens hjerte og lever. Det lykkes, og sammen drager de tilbage, hvor Tobias bruger fiskens galle til at helbrede farens blindhed. Da Tobias skal betale sin fører, bliver det afsløret at han er "...Rafael, en af de syv engle, som alle står rede og kan træde frem for Herrens herlighed." (Tob 12,15)