Transformatorstation

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Version fra 15. jun. 2015, 23:43 af KasparBot (diskussion | bidrag) KasparBot (diskussion | bidrag) (Autoritetsdata moved to wikidata)
Sammenskrivningsforslag
Artiklen Elektrisk understation er foreslået føjet ind i Transformatorstation. (Siden november 2013)  Diskutér forslaget
Kompakt Transformatorstation.
Transformatortårn ved Jelling; tårnet er i brug.

En transformatorstation er en bygningskonstruktion opført af sten eller metal, der giver læ og afdækning til en transformator, der transformerer den elektriske spænding ned fra f.eks. 10...36kV - til 230V og 400V som er elforsyningsnettets forsyningsspænding, så den kan anvendes af forbrugere og det private erhvervsliv.

Et andet eksempel på en transformatorstation er et transformatortårn, som hovedsageligt er designet til at sende elforsyningsnettet ud via luftledninger.

Fordeling af elektricitet i luftledninger

Når elektricitet skal transporteres over større afstande, er det nødvendigt at sætte den elektriske spænding op. Men når strømmen via ledningsnettet skal ud til slutbrugerne, skal spændingen igen sættes ned. Inden det blev almindeligt at lægge el-kablerne i jorden, skete denne transformering typisk i et transformatortårn, hvor transformatoren var monteret i ledningshøjde, øverst i tårnet.

Eksterne henvisninger

Wikimedia Commons har medier relateret til: