Trial

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg

Trial er en motorcykel sport, hvor det ikke er hastigheden der er afgørende. I stedet gennemkører man korte afmærkede terrænafsnit, hvor man bliver "bedømt", og får så et antal strafpoints, alt efter hvor mange gange man har haft foden på jorden.

Stævnerne er arrangeret så alle kan deltage, fra den absolutte nybegynder til eliten. Sektionerne er afmærket så alle kan gennemføre, uanset ens niveau. Når der køres Trial er farten ikke afgørende – tværtimod er det vigtigt at kunne holde koncentrationen, og beherske teknikkerne.

Trial kan køres alle steder, hvor terrænet er lidt kuperet og hvor man selvfølgelig har fået ejerens tilladelse. Ofte er stederne nedlagte grusgrave eller skovstykker, men Trial kan køres overalt – kun fantasien sætter grænser.

En Trial motorcykel skal være støjdæmpet som en gade MC, så støjen er meget sjældent et problem. Der køres på specielle Trial motorcykler, der udmærker sig ved lav vægt, og en fantastisk smidig motor. typisk mellem 250cc og 300cc. Mærkerne er mindre kendte som Montesa, Beta, Scorpa, Gas Gas, Ossa og Sherco.

Ud over alm. Trial på motorcykler, findes der også Trial på klassiske motorcykler – også kaldet Classic. Fælles for Classic motorcyklerne er at de skal være med 2 bagstødæmpere (twin Shock) og tromlebremsere. Men her holder stort alle ligheder mellem Classic også op. Motorcyklerne lyder så eksotiske navne som Triumph, Norton, BSA, Bultaco, Montesa, Ossa, Fantic, SWM og mange flere. De kan være købt i sin tid som originale Trialmaskiner eller special bygget af ejerne til formålet.

Sporten organiseres under Danmarks Motor Union (DMU).

I cykelsport[redigér | redigér wikikode]

Trial køres også på cykel. Her findes modeller i 20" og 24" og 26", som kører på samme sektioner. Cyklen er en blanding mellem en BMX og en mountainbike. Der er som regel ingen gear, og to små tandhjul. Det giver en hurtig acceleration hen mod en forhindring. Bremserne er på visse cykler hydrauliske, som på en motorcykel. Det giver præcist bremsetryk.

Sporten er ikke organiseret i Danmark, men der har været udstedt licens, så man kunne deltage i stævner i udlandet.

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]