Uncyclopedia

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg

Uncyclopedia (dansk: Spademanns Leksikon) er en wiki, der oprindelig startede som en parodi på Wikipedia, selv om Uncyclopedia påstår det modsatte[1] (og nævner også, at Wikipedia påstår det modsatte, og vice versa).
Uncyclopedia opstod oprindeligt som en reaktion imod Wikipedias politik angående humor i artikler. Siden blev startet i januar 2005 (selv om grundlæggerne af Uncyclopedia selv påstår, at siden blev grundlagt af Oscar Wilde tilbage i 1800-tallet). Siden voksede hurtigt og har i dag (sep. 2011) over 30.000 artikler. Uncyclopedia findes foreløbigt på over 60 sprog.

Første stavelse, Un- giver en benægtelse i forhold til grundordet, og man har valgt at sammentrække udtrykket un-encyclopedia ved at udelade en-, således at ordet alligevel mest muligt minder om grundordet.

På hjælpesiden "Purpose" (formål) fremgår det, at meningen er, at uncyclopædien skal bestå af sarkastiske, sjove og underholdende misinformationer, idet sandheden ofte er kedelig. Dog fremhæves det, at man bør forsøge at være morsom, ikke bare dum at høre på.[2]

Den danske udgave hedder Spademanns leksikon og har et navn, inspireret af Lademanns leksikon. Spademanns har 6.498 artikler pr. 04. december 2012. Den danske udgave blev startet den 13. maj 2006 af wikipedianeren Metalindustrien (dengang Lhademmor). Ligesom Uncyclopedia har den en fiktiv grundlægger, der på dansk hedder Hermod Spademann, som fik økonomisk støtte fra Omboo Hankvald, på den betingelse at han ville eje leksikonet.

Spademanns Leksikons officielle logo.

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Reference[redigér | redigér wikikode]

Internet Stub
Denne internet-relaterede artikel er kun påbegyndt. Hvis du ved mere om emnet, kan du hjælpe Wikipedia ved at udvide den.