VVS

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Disambig bordered fade.svg VVS og V.V.S. henviser hertil; V.V.S. har også en anden betydning, se Den Russiske Føderations Lufvåben.

VVS er et forkortelse for varme, ventilation og sanitetsteknik, men har tidligere stået for vand, varme og sanitetsteknik. Begrebet VVS dækker dog efterhånden over en hel vifte af fag, uddannelser og arbejdsretninger.

VVS som ingeniørteknisk begreb[redigér | redigér wikikode]

Indenfor bygningsingeniør-branchen dækker VVS over en bygningsingeniør som arbejder med vand, varme, afløb og/eller ventilation i forskellige sammenhænge. Dertil vil en "VVS'er" også typisk have tæt berøring med eller ligefrem arbejde med CTS, energi, fluid dynamik og flere andre fag.

Titlen bygningsingeniør er en beskyttet titel, men VVS-ingeniør er eksempelvis ikke. Derfor bruges ofte betegnelsen "bygningsingeniør med speciale i VVS" eller lignende.

VVS som håndværks-uddannelse[redigér | redigér wikikode]

VVS-uddannelsen er en erhvervsfaglig uddannelse, der udbydes af en række tekniske skoler. Uddannelsen varer mellem 3 1/2 og 4 år, afhængig af om der vælges speciale eller ej. Specialerne er VVS og blikkenslager, energimontør, energispecialist, vvs- tag- og facademontør, ventilationstekniker og rustfast industrimontør. Elever, der ikke gennemfører et speciale betegnes blot VVS'ere.

VVS-fagmænd kan opnå titlen "Autoriseret" ved at gennemgå en kontrol, som udføres af en række forskellige instanser, overvåget af Sikkerhedsstyrelsen.

VVS som varegruppe[redigér | redigér wikikode]

I byggemarkeder og lignende steder findes oftest en "VVS-afdeling", hvor der sælges rør, blandingsbatterier, sanitet etc., dvs. oftest ting som har forbindelse med vand. Nogle dele af sortimentet må dog nogle steder kun monteres af en person med den rette autorisation, fordi der kræves et vist kendskab til materialer, komponenter og funktioner for at undgå fejl i bygninger eller personskade.

Se også[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Teknik og teknologi Stub
Denne artikel om teknik eller teknologi er kun påbegyndt. Hvis du ved mere om emnet, kan du hjælpe Wikipedia ved at udvide den.