Viktor Bout

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Viktor But (2010)

Viktor Anatoljevitsj But (russisk. Виктор Анатольевич Бут, født 13. januar 1967 i Sovjetunionen), også kendt under tilnavnet Dødens købmand, er en russisk storhandler af våben der anses for at være en af de vigtigste blandt "dødens købmænd", og han har bevæbnet stater, regimer og krigsherrer, der ellers var ramt af FNs våbenembargo med våben. Han blev anholdt i Thailand 6. marts 2008, efter i mange år at have været eftersøgt internationalt.[1] Bouts indledte sin karrière efter Sovjetunionens sammenbrud. Til da var han ansat i såvel KGB som luftvåbnet.

Bout er antages at have fragtet store mængder våben til krigsområder i Afrika gennem 1990-tallet, med sit private fragtselskab.

Tilnavnet «Dødens købmand» (engelsk: «merchant of death») blev for første gang brugt af den daværende britiske udenrigsminister Peter Hain, og derefter i en bog om Bouts handlinger udgivet i 2007.[2]


Det bliver hævdet at filmen Lord of War fra 2005 er baseret på historien om Viktor Bout.

Den 2. november 2011 blev Viktor Bout fundet skyldig i at deltage i en sammensværgelse om at sælge blandt andet jord til luftmissiler til FARC. Straffen kunne blive op til 40 års fængsel.[3] Men den 5. april 2012 blev så offentliggjort at Bout har fået dom på 25 års fængsel[4], under retssagen er han blevet støttet af russiske politikere og den russiske regering, han har selv erklæret sig uskyldig[5].

Kilder[redigér | redigér wikikode]

Eksterne kilder[redigér | redigér wikikode]

http://www.nytimes.com/2008/03/07/world/europe/07dealer.html?_r=1&hp&oref=slogin