Volsted Kirke

Koordinater: 56°54′34″N 9°54′28″Ø / 56.90944°N 9.90778°Ø / 56.90944; 9.90778
Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Volsted Kirke
Volsted Kirke set fra sydvest
Generelt
Opført Romansk tid
Geografi
Adresse Volsted Bygade 1, 9530 Støvring
Sogn Volsted Sogn
Pastorat Ferslev-Dall-Volsted Pastorat
Provsti Aalborg Vestre Provsti
Stift Aalborg Stift
Kommune Aalborg Kommune
Eksterne henvisninger
www.ferslev-kirke.dk
Oversigtskort
Volsted Kirke ligger i Nordjylland
Volsted Kirke
Volsted Kirke
Volsted Kirkes beliggenhed

56°54′34″N 9°54′28″Ø / 56.90944°N 9.90778°Ø / 56.90944; 9.90778

Volsted Kirke ligger i Volsted Sogn i det tidligere Fleskum Herred Ålborg Amt, nu Ålborg Kommune. Kor og skib er opført i romansk tid af granitkvadre over skråkantsokkel. I korets sydmur ses et romansk vindue.

Historie[redigér | rediger kildetekst]

Kirkerummet
Portal, vestre karmsten, Syndefaldet

Våbenhuset er fra 1873. I våbenhuset er indsat portalkvadre, dels om syddøren, dels i østmuren. På de høje karmsten er der relieffer af Syndefaldet og en biskop, derover er indsat kvadre med korslam og et vildsvin, på overliggeren ses en løve. På de tre kvadre i østmuren og vestmuren ses fugl, ræv forfulgt af hund og et par helgener med glorificerede hoveder vendt mod hinanden, på endefladerne ses tekst. Portalen tillægges Mester Goti, som også har arbejdet i Gjøl Kirke.

Sydportalen og de øvrige reliefsten stammer formodentlig fra kirkens syd og nordportal. Da man opførte våbenhuset samlede man de enkelte dele til våbenhusets sydportal samt indsatte resten i våbenhusets mur. Stenene var dog allerede tidligere blevet omsat og sat forkert sammen, man har derfor ingen formodning om den rette sammensætning. Den nuværende overligger med løve er formodentlig en karmsten, stenen med de to modvendte helgener er formodentlig en overligger. De to hjørnesten har formodentlig siddet øverst i en portal med teksten vendt ind mod åbningen

Skibets har fladt bjælkeloft, koret har sengotisk krydshvælv. Den runde korbue er bevaret med skråkantede kragsten. Altertavlen er fra omkring 1635, maleriet er udført af Rud Petersen i 1954. Prædikestolen har sengotisk karakter og minder om prædikestolen i Frejlev. På triumfvæggen har man afdækket et kalkmaleri i 1976.

Den romanske døbefont af granit har glat kumme og terningkapitæl fod.

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]