Wikipedia-diskussion:Afstemninger/Navngivning af planteartikler

Page contents not supported in other languages.
Fra Wikipedia, den frie encyklopædi

Afstemningens omfang[rediger kildetekst]

Var det ikke smartest at tage en afstemning omkring navngivning af arter generelt istedet, så den gælder både for dyr og planter? Mvh Malene Thyssen 28. jun 2005 kl. 10:43 (CEST)

Jo, jeg synes at afstemningen skal gøres bredere. --Maitch 28. jun 2005 kl. 13:09 (CEST)
Når vi har forskellige regler for de to områder, afspejler det vel at man på et tidspunkt mente at der netop ikke skulle være ens regler. Det ser ikke ud til at der er særlige regler om dyrenavne - det anbefales at man tager udgangspunkt i Projekt Danske Dyrenavne og DOFs navnegruppe, men det er vist alt. Så hvis man ønsker ens regler for dyr og planter, kan man bare stemme for at vi skal følge de almindelige regler for navngivning. --Palnatoke 28. jun 2005 kl. 13:26 (CEST)
At vi har forskelige regler afspejler kun at vi ikke har haft en diskussion om det samlede emne endnu. BrianHansen og jeg forsøgte at finde navne til enkelte dyr på et tidspunkt og fandt de omtalte links som vi blev enige om at støtte os til, men ud over det har vi ikke sat nogle standarder. Plantenavnene har der været en del mere debat om. Der blev argumenteret for det latinske navn i overskriften for at gøre titlen entydig. Efter en diskussion enedes vi, så vidt jeg husker, om den nuværende variant med begge sprog i overskriften. Mvh Malene Thyssen 28. jun 2005 kl. 14:05 (CEST)
Når der ikke har været en diskussion om det samlede emne, kan det vel være fordi det ikke er blevet opfattet som ét samlet emne? --Palnatoke 28. jun 2005 kl. 16:36 (CEST)
Det er muligt. Jeg synes personligt vi skal diskutere dette som et samlet emne - i hvert fald rent navngivnings- og taxoboks-mæssigt. Mvh Malene Thyssen 28. jun 2005 kl. 16:45 (CEST)
Det er ikke mit indtryk at dyrenavngivningen har været problematisk i samme omfang som for planterne - men det kan du nok bedre svare på: Er der grund til at lave regler for dyrenavnene? --Palnatoke 29. jun 2005 kl. 07:38 (CEST)
Som afstemningen står nu - nej. Det ser ud som om plantenavnene nu bliver harmoniseret med princippet for dyrenavnene, der vist så vidt jeg kan se bruger det danske navn i titlen. Så længe resultatet bliver ens for de to grupper er jeg tilfreds :-) Mvh Malene Thyssen 13. jul 2005 kl. 09:05 (CEST)

Plantenavne[rediger kildetekst]

Problemet med de danske navne er at vi næsten altid har en slægt og en art med samme navn. Og det er kun det latinske navn som artiklerne kan beskrive. samtidigt er folk glade hvis artiklerne har et forståligt dansk navn. Haabet 28. jun 2005 kl. 11:46 (CEST)

Kunne man ikke lave et kompromis. Når der findes artikler, hvor det danske navn er ens. Så bruger man den latinske betegnelse i parentesen, men ellers ikke. Vi skulle muligvis også kalde slægter for "xxx-slægten" ligesom med familier. --Maitch 28. jun 2005 kl. 13:09 (CEST)
Æhm vælger vi formen i alternativ nr. 2 skal vi nok lige være enige om hvilken kilde vi lægger til grund for navngivningerne. I den store nordiske flora og i dansk feltflora hedder Carpinus betulus slet og ret Avnbøg - dansk botanisk forenings hjemmeside er nede lige nu, så der kan jeg ikke tjekke. Jeg foreslår vi holder lidt igen med afstemningen og venter til Sten er tilbage fra sin Wikiferie, han er så vidt jeg kan bedømme, den af os der ved mest om planterne, og som har arbejdet mest med de artikler som afstemningen påvirker. Det virker lidt sært, at vi ræser en afstemning igennem, som han ikke har haft mulighed for at påvirke i diskussionsfasen - han skulle være tilbage den 7. juli. Mvh Malene Thyssen 28. jun 2005 kl. 23:42 (CEST)
Vi håber, det er rigtigt, for afstemingen er jo sat til at udløber d. 11. --Sir48 (Thyge) 29. jun 2005 kl. 00:18 (CEST)
Sten skal have lov til at komme fra ferie, så jeg har forlænget afstemningsperioden til den 18. --Palnatoke 29. jun 2005 kl. 07:38 (CEST)
Et par spørgsmål bemærkninger efter de seneste kommentarer fra Sten, Glenn og Byrial.
  1. Glenn mener, at Wiki lukker for søgning på brødtekst. Er det noget, vi véd?
  2. Det at bruge dansk navn og så have redirect fra det latinske svarer vel til at have dem begge. Den "almindelige" bruger rammer bare oftere rigtigt uden at skulle over en søgefunktion først.
  3. Løses interwiki problemet ved at have dansk navn ikke via den redirect, som har det latinske, når en:wiki bruger det?
--Sir48 (Thyge) 13. jul 2005 kl. 02:57 (CEST)
Uanset hvad vi vælger som norm for navngivning af planteartikler, skal der stadigvæk laves omdirigeringer fra systematiske navne hvis vi ender med at vælge dansk navn i titlen, og omvendt. Det systematiske navn vil således ikke blot være i brødtekst. Jeg tror derfor at Glenns bekymringer er unødvendige. Byrial 13. jul 2005 kl. 07:32 (CEST)