Wikipedia:Forsøg:Blanding af sprit og vand

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Denne projektside holdes ikke længere opdateret, og bibeholdes først og fremmest af historiske årsager.
Yderligere information findes på diskussionssiden eller i historikken.

Tilbage til Eksperimentarium


Når to forskellige stoffer blandes sker der af og til mærkelige ting.

Du skal bruge:

  • To 1-liters målebægre
  • En køkkenvægt
  • En beholder, der kan rumme mindst to liter
  • 1 liter husholdningssprit
  • 1 liter vand
  • Papir
  • Blyant

Husholdningssprit er brandfarligt! Husk at læse brugsanvisningen på husholdningsspritten og følg de forholdsregler der er angivet! Lav forsøget sammen med en voksen!

Et interessant eksperiment fås ved blanding af husholdningssprit (ca. 95%) og vand. Tag 1 liter af hver, vej de to mængder hver for sig og noter ned. Bland nu vandet og spritten (pas på, blandingen bliver varm). Resultatet er, at blandingen nu fylder mindre end 2 liter, mens den dog vejer det samme, som hvis man lagde vægtene sammen af vandet og spritten inden man blandede det.

Det ser mærkeligt ud, men hvis man laver en sammenligning, så er det lidt nemmere at forstå:

Sprit og vand er to forskellige stoffer. Alle stoffer er bygget op af en helt bestemt sammensætning af atomer, der er sat sammen til molekyler f.eks. et spritmolekyle, eller et vandmolekyle. Spritmolekyler er dannet af en hel del forskellige atomer og de er derfor ret store. Vandmolekyler er kun bygget op af tre atomer (Vand hedder også H2O, fordi det er bygget af to H-atomer og et O-atom), og vand er derfor et ret lille molekyle.

Hvis du blander de to stoffer sammen er det lidt ligesom hvis du lagde nogle store sten ned i en beholder (de store sten leger vi nu er de store spritmolekyler). Hen over stenene drysser du nu fint strandsand (og så leger vi at sandkornene er vandmolekyler). Sandkornene er så små, at hvis du ryster beholderen lidt, vil de sive ned mellem stenene og fylde lufthullerne ud, så blandingen ikke fylder mere i beholderen, end da der kun var sten.