Wikipedia:Landsbybrønden/Kategorinavne under madkultur

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi

Kategorinavne under madkultur[rediger kildetekst]

Under et forsøg på at rydde lidt op i Kategori:Mad og drikke blev jeg opmærksom på at vi har tre forskellige former for kategorinavne i underkategorien Madkultur:

  1. Afrikansk mad
  2. Mad fra Italien
  3. Thailandske køkken

De bør naturligvis ændres til samme form over hele linjen. Personligt er jeg ikke så vild med 1., men om det er 2. eller 3. der kommer til at gælde er i princippet hip som hap for mig. Jeg er dog tilbøjelig til at vælge 2. da 3. kan give nogle lidt sære betegnelser, jf. tidligere diskussioner om nationaliteter. Inden jeg begynder at ændre, slette og rette til vil jeg blot lige sikre mig at muligheden for at gøre indsigelser er givet, så der ikke bagefter kommer en og beder om at få det hele lavet om igen. Dvs. at hvis ikke der er nogen kommentarer inden mandag d. 22. oktober, vil jeg ensrette underkategorierne til formen Mad fra Xxx. -- Danielle 17. okt 2007, 13:20 (CEST)

Jeg er enig i, at nr. 2 er klart at foretrække. --PhoenixV 17. okt 2007, 13:22 (CEST)
"De bør naturligvis ændres til samme form over hele linjen" - hvorfor det? --Palnatoke 17. okt 2007, 13:29 (CEST)
Der er tidligere taget en beslutning om at 2'eren er den eneste korrekte på dawiki altså fra Italien formen og der er nogle har brugt mange timer på et ensrette (ikke at vi er færdige endnu).--Jan Friberg 17. okt 2007, 13:54 (CEST)
Bemærk den diskussion, som Danielle linker til - der var stort set ingen, der deltog, så det er ikke et særligt solidt grundlag at bruge mange timer på. --Palnatoke 17. okt 2007, 14:03 (CEST)
Uden at være den helt store kulinariske begavelse, mener jeg helt bestemt, at terminologien i køkken- og kokkekredse er det franske køkken, det italienske køkken, det skandinaviske køkken og så fremdeles. I begrebet Mad fra Italien eller Mad fra Thailand ligger der vel den begrænsning, at ingredienserne skal være fremstillet i det pågældende land, og det udelukker vel en hel del retter med fx råvarer og krydderier, som hentes fra andre lande. - apw 17. okt 2007, 14:05 (CEST)
Det er rigtigt nok at man siger/skriver det franske køkken, men vi har en politik om at fjerne den/det, og så synes jeg at det i dette tilfælde giver en ufuldstændig betegnelse. Franske køkken giver altså ikke de samme associationer som det franske køkken. Og jeg er slet ikke enig i at der i betydningen Mad fra Italien ligger at alle ingredienser skal være fremstillet i landet. De fleste eksempler vi har på dawiki omhandler retter som oprinder fra et bestemt land. Hvis vi skal til at inddele efter ingredienser, hvad gør vi så med leverpostej fremstillet af lever fra udenlandske grise? Blot for at sætte situationen lidt på spidsen :-D -- Danielle 17. okt 2007, 14:17 (CEST)

""De bør naturligvis ændres til samme form over hele linjen" - hvorfor det?" - det er vel en fordel hvis der er en konsekvent linje for navngivning af ikke blot artikler men også kategorier. Jeg foretrækker også form nummer 2. Sakkura 17. okt 2007, 15:32 (CEST)

Den konsekvente linje, som fremgår af WP:N, er at "artiklerne skal hedde det som de fleste dansktalende vil finde naturligt, samtidig med at henvisninger til disse sider kan laves naturligt og uden alt for mange problemer".. --Palnatoke 17. okt 2007, 16:17 (CEST)
Og du mener de fleste dansktalende vil finde en tilfældig og inkonsekvent navngivning naturlig? Det mener jeg i hvert fald ikke. Sakkura 17. okt 2007, 16:22 (CEST)
Pointen er at navngivningen skal afhænge af, hvad der er naturligt i det enkelte tilfælde, ikke af et eller andet arbitrært system, vi har bygget ovenpå. --Palnatoke 17. okt 2007, 16:30 (CEST)
Tjo, det er måske rigtigt nok. Men selvom vi har en generel norm udelukker det vel ikke automatisk at der kan gøres undtagelser hvis forholdene taler for det. I de nævnte eksempler ser jeg ikke noget problem i at omdøbe til f.eks. "Mad fra Afrika" og "Mad fra Thailand". Sakkura 17. okt 2007, 16:33 (CEST)

Jf Wikipedia:Landsbybrønden/Ensretning af landespecifikke kategorier‎ er det et generelt spørgsmål hvordan vi kategoriserer. Jeg er enig med Phoenix m.fl. i at 2'eren (X fra Y) er at foretrække. Det kan godt være at der kan være emner hvor det er fornuftigt at afvige fra denne norm, men jeg synes det er uskønt når man i en og samme kategori anvender forskellige normer (se fx Kategori:Film efter land). Jeg mener ikke at "Mad fra Danmark" nødvendigvis skal læses så firkantet at det udelukker ingredienser fra andre lande - hvis man underforstår "Madretter", "Madkultur" eller lignende er der i mine øjne ingen problemer med afgrænsningen. -- JGC 18. okt 2007, 16:17 (CEST)

Jeg holder til gengæld på nr. 1 af den simple årsag, at det falder mig mest naturligt. Ligesom nr. 2 udelukker den desuden heller ikke ingredienser fra andre lande.
Nr. 3 er til gengæld ikke heldig, da meget mad indgik i mange landes "køkkener". Tænk bare på ris og spaghetti der jo forekommer i adskillige lande og principielt skulle placeres i lige så mange kategorier, hvis man tog køkken-princippet bogstaveligt. --Dannebrog Spy 18. okt 2007, 16:52 (CEST)
Nu har du vel læst den oprindelige diskussion, som Danielle linker til? Spørgsmålet er, hvor langt det er naturligt, når tillægsordene begynder at blive ukendte og mærkelige. --Sir48 (Thyge) 18. okt 2007, 18:20 (CEST)
Ikke desto mindre kan det jo lade sig gøre på engelsk, norsk, svensk og nederlandsk, så umuligt er det er altså ikke. Selvfølgelig bliver der nogle enkelte undtagelser, men de er så få og små hhv. eksotiske, at det næppe kommer på tale med kategorier med dem i nævneværdigt omfang. Prøv også at kigge på Bruger:Barklund/Nationaliteter. En del af dem, han har sat minus ved, tror jeg godt de fleste ved, hvad dækker over - afghansk = fra Afghanistan turde f.eks. være indlysende, mens steder som Benin og Togo får vi nok ikke noget større antal kategorier med den første årrække. --Dannebrog Spy 18. okt 2007, 22:00 (CEST)
Der er godt nok ret mange fejl i den liste, men uanset hvad har han da ret i at mange af de tillægsord er dårlige. De er ikke nødvendigvis ubrugelige, men de fungerer ikke godt. I øvrigt anvender engelsk wikipedia da formen "... of land" langt hen ad vejen. Sakkura 20. okt 2007, 20:58 (CEST)
Men ikke fuldstændigt. Den engelske pendant i det her tilfælde, en:Category:Cuisine by nationality er således en af undtagelserne. Så man kan altså sagtens følge andre linier indenfor enkelte kategorier, blot det gøres konsekvent. --Dannebrog Spy 22. okt 2007, 11:52 (CEST)
Nu er der egentlig konkluderet på diskussionen, men jeg må lige påpege at alle siderne i den kategori faktisk er af formen "cuisine of land" Sakkura 28. okt 2007, 02:08 (CEST)
Ja artiklerne men ikke kategorierne, som denne diskussion omhandler. --Dannebrog Spy 28. okt 2007, 14:47 (CET)
Konklusion:
Jeg må konkludere at der ikke kan opnås enighed, og diskussionen lukkes derfor indtil der er en anden som gider tage den op på et senere tidspunkt. Jeg betragter hermed diskussionen for slut, og foretager ikke de nævnte ændringer. -- Danielle 22. okt 2007, 12:15 (CEST)