Wikipedia:Landsbybrønden/Triatlon vs. Triathlon

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi

Triatlon vs. Triathlon (afstemning)[rediger kildetekst]

Affødt af en debat på Brugerdiskussion:Hrglad vil jeg gerne have landsbybrøndens hjælp til at afgøre spørgsmålet om placeringen (stavemåden) af artiklen Triatlon/Triathlon. Derfor har jeg oprettet en Afstemning om triatlon vs. triathlon.

Sagens kerne er at sporten triat(h)lon staves både med og uden h. I retskrivningsordbogen er stavemåden fastsat til triatlon (uden h), men forbund og klubber - eksempelvis Dansk Triathlon Forbund - anvender formen med h.

Wikipedias politik mht. stavning er (jf stilmanualen) er at følge retskrivningsordbogen. Men der er enkelte undtagelser - eksempelvis står der at hvis "den udenlandske version er den mest brugte i det danske sprog, kan den udenlandske stavemåde bruges". Sammenligner man udbredelsen af de to stavemåder på dansksprogede sider får man triathlon: 133.000 mod triatlon: 25.200, altså ca. 5:1 til fordel for den udenlandske/internationale stavemåde. Det forhold er i mine øjne stort nok til at berettige en afvigelse fra retskrivningsordbogen, men da der helst skal være konsensus om en evt. flytning, vil jeg gerne bede om input fra andre brugere. --JGC 18. apr 2007 kl. 11:03 (CEST)

Jeg vil gerne betvivle at det står helt så galt til - mange hits er dele af navne. --Palnatoke 18. apr 2007 kl. 11:11 (CEST)

Det meste af den etablerede triathlon scene i danmark skriver det med h. Både i deres navn, her tænkes på forbund og klubber, men også når de beskriver sporten som helhed. --Hrglad 18. apr 2007 kl. 11:40 (CEST)

Ingen tvivl om at mange af googleresultaterne er navne - men de foreninger/forbund der står bag disse navne bruger givetvis også samme form når triatlon anvendes uden tilknytning til et egennavn. --JGC 18. apr 2007 kl. 11:49 (CEST)

@ JGC. Helt korrekt, når man læser på de enkelte klubbers hjemmesider, så staver de også sporten triathlon. Det samme gør sig gældende hos TD og DTRIF. Mange medier, herunder DR's dækning af VM, staver det ligeledes med h. DR's medajle oversigt 2006, se under sølv og guld, begge steder nedderst i kategorien. --Hrglad 18. apr 2007 kl. 12:10 (CEST)

Mange af de pågældende navne er på ikkedanske foreninger/forbund/stævner, hvilket gør kvantitative målinger vanskelige. Jeg tror på at stavemåden med h er mest udbredt i dansk, men der er efter min opfattelse ingen brugbare tal for det. I øvrigt synes jeg at det er irrelevant at mange af historiske årsager bruger en gammel staveform. (Der er også mange som stadig skriver marathonløb med h som nu har været forældet i 21 år). Byrial 18. apr 2007 kl. 12:12 (CEST)
Ærligt talt - hvis vi ikke er i stand til at give slip på retskrivningsordbogen, så burde vi måske overveje at finde noget mere fornuftigt at give os til. Turnerings-diktat for eksempel :-) Der er her tale om et af utvivlsomt mange eksempler, hvor det for det store flertals vedkommende er hip som hap om ting bliver skrevet med eller uden h, mens det for dem der rent faktisk interesserer sig for sporten og ved noget, kommer til at se underligt kunstigt ud. Det medfører så en risiko for at folk der ved noget om triathlon ikke gider os mere, fordi vi virker for pedantiske, uden at vi får en gevinst ved det. Jeg skal ikke afvise at der sidder en eller flere ordbogsekvilibrister ude i det danske land og godter sig over at vores overskrifter står i retskrivningsordbogen, men i s¨fald er de ikke aktive bidragydere, og derfor ikke ret interessante. Jeg vil derfor opfordre til at vi får blødt lidt op på vores utroligt rigide politik omkring navngivning. -- Anders Wegge Jakobsen (diskussion) 18. apr 2007 kl. 12:21 (CEST)
(til Byrial, efter redigeringskonflikt)
Kan du give nogle eksempler på de mange ikkedanske foreninger/forbund/stævner der er medtaget? Jeg fandt først nogle på side 31 af googlesøgningen (har dog ikke været samtlige foregående sider igennem, men taget en del stikprøver).
Du nævner at det er af historiske årsager at man anvender udgaven med h. Har h-formen på noget tidspunkt været anerkendt af RO? (så vidt jeg kan læse af dit indlæg har det været tilfældet med marathon). Hvis h-formen ikke har været optaget i RO, har jeg svært ved at se begrundelsen for at kalde det "historiske årsager". --JGC 18. apr 2007 kl. 12:28 (CEST)
(til Byrial)
Så må jeg også være gammeldags, da jeg også vil stave marathon med h, det løbet jo stammer fra Marathon sletten - som bekendt er med h.
(til JGC)
triathlon har kun været optaget i RO i staveformen triatlon, ifølge telefonsamtale med dansk sprognævns spørgetelefon. --Hrglad 18. apr 2007 kl. 12:35 (CEST)
Jeg har naturligvis respekt over for udøvere af sporten, men på den anden side gælder det om at have så gennemskuelige regler som muligt. Hvis vi skal undgå at bruge energi på lignende afstemninger og debatter i fremtiden, må vi holde os til retskrivningsordbogen. Ellers ender det bare med, at tennisspillere vil have stavet ketsjer med "ch", og matematikere vil stave linje med "i" (hvilket i øvrigt er Googles favorit). --PhoenixV 18. apr 2007 kl. 12:42 (CEST)

Notits: Bruger:Wegge har oprettet et nyt indlæg med den igangværende debat som udgangspunkt. --JGC 18. apr 2007 kl. 14:25 (CEST)