Wikipedia:Ugens artikel/Uge 36, 2020

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Black Sabbath 1970

Black Sabbath var et engelsk heavy metal-band, dannet i Birmingham i 1968 af Ozzy Osbourne (vokal), Tony Iommi (guitar), Geezer Butler (bas) og Bill Ward (trommer og percussion). Gruppen hed først Earth og spillede heavy blues rock-band, men ændrede i 1969 navn til Black Sabbath og opnåede flere guld- og platinplader i 1970'erne. Som et af de første og mest indflydelsesrige heavy metal-bands nogensinde bidrog Black Sabbath til at definere heavy metal-genren med udgivelser som deres firedobbelte platinalbum Paranoid.

Gennem årene har besætningen varieret meget, og mere end tyve musikere har været medlemmer. I 2006 var gruppen reelt opløst, men en gruppe tidligere Black Sabbath-medlemmer dannede Heaven & Hell, efter en Af Black Sabbaths sange, men denne konstellation holdt kun til 2010. De oprindelige medlemmer gendannede året efter Black Sabbath, men 2017 var det endelig slut.

MTV har kåret Black Sabbath det "største metalband" nogensinde, og gruppen havde i 2009 solgt over femten millioner eksemplarer alene i USA. (Læs mere..)