Women of Zimbabwe Arise

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Halstørklæde med WOZAs emblem, en gave til Sekretær Rice fra Jenni Williams.

Women of Zimbabwe Arise eller WOZA er en borgerbevægelse i Zimbabwe, som blev startet i 2003 af Jenni Williams med de følgende formål:

  • At forsyne kvinder, uafhængigt af deres stilling, med en samlet stemme til at udtale sig om emner som påvirker deres dagligdag.
  • At bemyndige kvindelige ledere til at lede et fælles engagement i at presse for løsninger på den nutidige krise.
  • At opfordre kvinder til at forsvare sine rettigheder og friheder.
  • At lave lobby og tale for de emner, som påvirker kvinder og deres familier.

WOZA støttes af Amnesty International.

Etymologi[redigér | rediger kildetekst]

WOZA, som er en forkortelse for Women of Zimbabwe Arise, er et ord på det nordlige ndebelesprog som betyder »kom frem«.

Præmier[redigér | rediger kildetekst]

I 2008, blev WOZA belønnet med Amnesty International Menschenrechtspreis (menneskerettighedspris) fra den tyske afdeling af Amnesty International.

Den 23. november 2009 modtog det fremstående WOZA-medlem Magodonga Mahlangu[1] og grundlæggeren Jenni Williams Robert F. Kennedy Human Rights Award. Prisen blev præsenteret af USA's præsident Barack Obama med ordene: "Med hendes eksempel, har Magodonga vist kvinderne i WOZA og resten af Zimbabwes folk at de kan underminere deres undertrykkeres magtmed deres egen magt – at de kan undergrave en diktators magt med deres egen. Hendes mod har inspireret andre til at komme med deres."[2] I det hun accepterede præmien citerede Magodonga Mahlangu Robert F. Kennedy, og sagde, "Fremtiden er ikke en gave: den er en bedrift. Hver generation hjælper med at skabe sin egen fremtid."[3] I 2012, var Jenni Williams modtager af Ginetta Sagan-Præmien fra Amnesty International USA.

Forsat undertrykkelse fra politiet[redigér | rediger kildetekst]

Jenni Williams, Magodonga Mahlangu og andre medlemmer af WOZA har været arresteret flere gange mellem årene 2008 og 2011.[4] Den 12. februar 2011 samledes over tusind mænd og kvinder sig i en protest, som WOZA holdt i forbindelse med Valentinsdag. I de følgende uger blev flere af WOZA's medlemmer arresteret og angiveligt tortureret i Bulawayo.[4] WOZA erklærer at politibetjente uden at komme med årsager har kontaktet WOZA's advokat for at forlange, at Williams og Mahlangu besøger politistationen.[5] De to kvinder kom i fængsel[6] og kom først ud mod kaution senere end de andre fanger der var taget efter samme protest.[7]

Amnesty International har udtrykt bekymring for gruppens medlemmers sikkerhed og har kaldt WOZA en af 2011 "prioritetssager".[4]

MOZA[redigér | rediger kildetekst]

I august 2006 ved WOZAs nationale forsamling blev det beslutted at danne Men of Zimbabwe Arise (MOZA). Mænd, især unge, er »kommet frem« for at samles i denne ikke-voldelige kamp for et bedre Zimbabwe.[8]

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ "Zimbabwean women win Obama award". BBC News. 24. november 2009.
  2. ^ [1] Arkiveret 2. april 2015 hos Wayback Machine RFK Center
  3. ^ [2] Arkiveret 2. april 2015 hos Wayback Machine RFK Center
  4. ^ a b c "WOMEN OF ZIMBABWE ARISE (WOZA)". Amnesty International. Arkiveret fra originalen 29. april 2011. Hentet 19. april 2011.
  5. ^ "Stop Stalking Women of Zimbabwe Arise! (Hold op med at stalke Women of Zimbabwe Arise, arkiveret)". Amnesty International. Arkiveret fra originalen den 8. april 2011. Hentet 19. april 2011.{{cite web}}: CS1-vedligeholdelse: BOT: original-url status ukendt (link)
  6. ^ [3] Arkiveret 2. april 2015 hos Wayback Machine RFK Center
  7. ^ "WOZA leaders, Jenni Williams and Magodonga Mahlangu, freed on bail". Amnesty International. Arkiveret fra originalen 11. marts 2011. Hentet 19. april 2011.
  8. ^ [4] Arkiveret 2. november 2007 hos Wayback Machine WOZA webpage

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]