Ziggurat

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Version fra 9. mar. 2013, 02:06 af Addbot (diskussion | bidrag) Addbot (diskussion | bidrag) (Bot: Migrerer 48 interwikilinks, som nu leveres af Wikidatad:q170153)
Zigguraten i Susa i Iran

En ziggurat (fra akkadisk ziqqurratu(m)) er et trappeformet tempeltårn, som typisk er kvadratisk i grundplan med en pyramidal struktur. Den var bygget med en kerne af soltørrede mursten dækket af et lag brændte mursten. Murstenene havde ofte en kort byggeindskrift i kileskrift med navnet på den konge, der havde opført zigguraten, og navnet på den guddom, som zigguraten var viet til.

Zigguraten rummede ingen indre kamre, men fungerede som et kunstigt bjerg med en helligdom på toppen. Zigguraten var prestigefyldt monumentalarkitektur, der ragede op i landskabet og kunne ses på lang afstand på den flade flodslette i Irak.

Zigguraten er typisk for de store byer i Mesopotamien (det nuværende Irak) i perioden 2200 til 500 f.Kr. I den sene periode blev zigguraten også brugt til astronomiske observationer.

Myten om Babelstårnet udsprang formentlig af en ziggurat i Babylon, som var viet til den babyloniske gud Marduk.

Den bedst bevarede Ziggurat, der var viet til den sumeriske månegud Nana, ligger i oldtidsbyen Ur. Den blev bombet under Golfkrigen 1991 på grund af en misforståelse og har nu et stort krater midt i zigguraten.

Se også

Ekstern henvisning

ArkitekturSpire
Denne arkitekturartikel er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.