Irak

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
الجمهورية العراقية
Al-Jumhuriyah Al-Iraqiyah
كۆماری عێراق
Komara Iraqê
Iraks flag Iraks nationalvåben
Flag Nationalvåben
Nationalt motto: Allahu akbar (Allah er Stor)
Nationalmelodi: Mawtini (Mit land)
Iraks placering
Hovedstad Bagdad
33°20′N, 44°26′E
Største by Bagdad
Officielle sprog Arabisk, Kurdisk
Regeringsform Føderal republik
Fuad Masum
Nouri al-Maliki
Uafhængighed
 • Anerkendt
Fra Storbritannien
3. oktober 1932
Areal
 • Total
 • Vand (%)
 
437.072 km² (nr. 57)
1,1
Indbyggertal
 • 2005 anslået

 • [[]] folketælling

 • Tæthed
 
26.074.906 (nr. 44)


59,7/km² (nr. 112)
BNP
 • Total
 • Pr. indbygger
2004 anslået
ukendt (nr. )
2.100 USD (nr. 133)
Valuta Irakisk dinar (IQD)
Tidszone
 • Sommer (DST)
(UTC+3)
(UTC+4)
Nationalt topdomæne .iq
Telefonkode +964
Kendingsbogstaver (bil) IRQ
Luftfartøjsregistreringskode YI

Irak officielt Republikken Irak er et land i Asien. Det har grænse til Tyrkiet i nord, Syrien i nord-vest, Jordan i vest, Saudi-Arabien og Kuwait i syd og Iran i øst. Landet er efterfølgeren til det gamle Mesopotamien. Hovedstaden og største by er Bagdad. Landet har officielt verdens fjerdestørste beviste oliereserver (2005). Irak sælger cirka 2,5 milloner tønder olie hver dag (2011).[1]

Historie[redigér | redigér wikikode]

Uddybende artikel: Iraks historie

Det frugtbare område Mesopotamien mellem floderne Eufrat og Tigris, har bragt os nogle af verdens ældste civilisationer, såsom sumererne, babylonerne og assyrerne. Det var i lang tid en del af Persien, men i 656 blev det erobret af araberne, og i 762 flyttede kalifatet til den nye by Bagdad (tæt på det gamle Babylon). Denne by forblev centrum for den arabiske verden indtil den blev inkluderet i det Osmanniske Rige i 1534. I 1915 besatte britiske tropper Irak, og det endte med uafhængighed i 1932.

Det socialistiske Ba'ath-parti som blev styret af Adnan Al-Wali og Saddam Hussein overtog kontrollen i 1968, og iværksatte et strengt styre. I 1980'erne indledte Irak en længerevarende krig med nabolandet Iran, der varede frem til 1988.

Befolkningsmæssigt er Irak domineret af 3 større grupper: Shiamuslimerne i det sydlige område, Sunni-muslimer i det centrale Irak og kurderne i den nordlige del. Disse grupperinger er ofte igen lokalt opdelt i by- og familieklaner. Derudover er der i Irak mange mindretalsgrupper, bl.a. turkmener og kristne. Shiitterne og sunnierne er arabiske folkeslag, i modsætning til kurderne, der er et nordligere folk, fordelt over 5 lande.

Siden Ba'ath-partiet, der hovedsageligt lededes af sunnier, kom til magten, har der fundet periodevise udrensninger af ikke-sunnier sted. Specielt kurderne har været forfulgte, og de er blevet fordrevet fra store områder, der derefter er blevet befolket af tilflyttende sydfra, heraf mest sunnier. Shiiterne har ligeledes lidt store tab, specielt i 1991 efter golfkrigen, hvor både kurdernes og shiiternes oprør blev slået ned med hård hånd.

Af frygt for anti-amerikanisering i mellemøsten støttede USA Irak under krigen mod ayatollah Khomeinis Iran, og leverede våben til det irakiske militær.

Krigen mod Iran havde drænet den irakiske statskasse, og under det indtryk af at USA atter ville støtte Irak ved en ny krig, besatte Irak 1990 Kuwait.

Dette førte dog i stedet til den 1. Golfkrig i 1990, og Irak måtte kort tid efter trække sig ud af Kuwait. Efterfølgende blev der indført handels-embargo mod det irakiske regime, hvorefter at landet blev isoleret af vesten.

Trods embargoen var der fortsat adskillelige vestlige firmaer der indgik i handler med Irak. Herunder levering af våben. En rapport fra det amerikanske CIA nævner den danske forretningsmand Erik Emborg i forbindelse med køb af olie fra det irakiske regime på trods af embargo.[2]

I foråret 2003 blev Irak invaderet af en koalitionen af 48 lande bl.a. USA, Storbritannien og Danmark i Golfkrigen 2003.

Den 13. december 2003 blev Saddam Hussein fanget, og siden henrettet ved hængning 30. december 2006. Saddam Husseins halvbror Barzan Ibrahim al-Tikriti blev ligeledes henrettet ved hængning d. 15. januar 2007 i Bagdad

Politik[redigér | redigér wikikode]

Uddybende artikel: Iraks politik

Provinser[redigér | redigér wikikode]

Uddybende artikel: Iraks provinser

Irak er opdelt i 18 provinser (muhafazat, ental – muhafazah). Betydende byer i provinserne er opført:

Der findes 18 store irakiske byer. Den største by i Irak er Bagdad (5.672.516 indbyggere). Den næststørste by er Mosul (2.066.370 indbyggere) og Basra er den tredjestørste (2.016.217 indbyggere). Alle tal er angivet efter tællingen den 1.1.2005.

Irakiske byer:

Geografi[redigér | redigér wikikode]

Satellitfoto af Irak fra august 2003

Uddybende artikel: Iraks geografi

Store dele af Irak består af ørken, men området mellem de to floder Eufrat og Tigris er frugtbart. Den nordlige del af landet er hovedsageligt bjergrigt, med det højeste punkt Haji Ibrahim på 3.600 meter. Irak har en kort kystlinje med den Persiske Bugt. Tæt ved kysten og langs med Shatt al-Arab var der tidligere marskland. Hovedparten af disse blev dog drænet i 1990'erne.

Klimaet er præget af ørkenen med milde til kolde vintre og varme og tørre somre. Den nordlige bjergrige region kan have vintre med sne, ofte med store oversvømmelser til følge når sneen smelter. Hovedstaden Bagdad er placeret i centrum af landet, på Tigris' bredder. Andre væsentlige byer er Basra i syd og Mosul i nord.

Se også[redigér | redigér wikikode]

Henvisning[redigér | redigér wikikode]


Commons-logo.svg
Wikimedia Commons har medier relateret til: