Ålekiste

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Version fra 8. apr. 2013, 12:50 af EmausBot (diskussion | bidrag) EmausBot (diskussion | bidrag) (Bot: Migrerer 1 interwikilinks, som nu leveres af Wikidatad:Q10726472)

En ålekiste er et redskab til fangst af ål, og benyttes både i mindre vandløb eller bække i en meget primitiv form som en kasse, stillet på tværs i løbet, hvori ålen under sin vandring opfanges, og i de større åløb, hvor de i reglen anbringes ved møller eller fabrikker på sådanne steder, hvor der er større vandkraft end den, der benyttes til driften af fabrikken. Her er da sluser anbragte tværs over løbet, og når disse åbnes (mere eller mindre efter forholdene), styrter vandet igennem dem ud i et kasseformet rum med plankelagt gulv og foran et gitterværk af træ. I gulvet er en firkantet åbning, der fører ned til en gennemhullet fangstkasse, som optager den fisk, navnlig ål, som følger med vandet gennem de åbne sluser.


Denne artikel stammer hovedsagelig fra Salmonsens Konversationsleksikon 2. udgave (1915–1930).
Du kan hjælpe Wikipedia ved at ajourføre sproget og indholdet af denne artikel.
Hvis den oprindelige kildetekst er blevet erstattet af anden tekst – eller redigeret således at den er på nutidssprog og tillige wikificeret – fjern da venligst skabelonen og erstat den med et
dybt link til Salmonsens Konversationsleksikon 2. udgave (1915–1930) som kilde, og indsæt [[Kategori:Salmonsens]] i stedet for Salmonsens-skabelonen.