Ørentvist

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
  Ørentviste ?
Forficula auricularia.
Forficula auricularia.
Videnskabelig klassifikation
Rige: Animalia (Dyr)
Række: Arthropoda
(Leddyr)
Klasse: Insecta
(Insekter)
Underklasse: Pterygota
Infraklasse: Neoptera
Overorden: Endopterygota
Orden: Dermaptera
Ørentvist med udfoldet vinge.

Ørentviste (Dermaptera) er en orden af insekter med en kraftig tang på bagkroppen. Den almindelige ørentvist (Forficula auricularia) er cirka 10-14 millimeter lang og har ildelugtende stinkkirtler. Ørentvisten er et natdyr, der lever af plantedele og bladlus.

Den er udbredt i Danmark. Ørentvisten er lyssky og selskabelig, altså kan lide at være sammen med andre af sine artsfæller. Hos hunnen er tangen 3,5-5 millimeter, og hos hannen 4-9 millimeter. Farven er rødbrun med lidt gullige vingeskæl og dækvinger. Flyvevingerne er udviklede, man ser dem bare aldrig flyve.

De kan ses hele året men især i august, hvor ungerne er udvoksede. Æggene bliver sidst på vinteren lagt ned i en 5-8 centimeter lang, skrå gang som er gravet om efteråret.

De små leder om natten efter føde, og om dagen er de i huller overvåget af deres mor. Efter et stykke tid dør moderen og ungerne må klare sig selv.

De skal igennem 4 hudskifter, før de er udvokset. Det nye hylster er helt hvidt, men efter 6-7 timer, er det nye mørkt og stift. Så hvis du ser en hvid ørentvist, er det ikke en albino.

Den spiser andre dyr og planteføde (frugt og døde insekter). Selv bliver den spist af fugle eller måske af guldsmede.

Det er en myte at ørentviste lægger æg i menneskeører. Myten er opstået på grund af insektets navn, der dog i virkeligheden kommer af formen og aftegningerne på ørentvistens vinger, som bærer en stærk lighed med et menneskeligt øre. Det sker dog at ørentvisten (som det også kan ske med andre smådyr) forvilder sig ind i menneskers øregang. Nogle mennesker har ligefrem en fobi for at sove uden at have ørerne dækket til, på grund af frygten for at der flytter en ørentvist ind.[Kilde mangler].

Ørentvist i litteraturen[redigér | redigér wikikode]

Kilder/Henvisninger[redigér | redigér wikikode]